Trimite e-mail | Printeaza
02.07.2007

Serviciul de presă al MAEIE

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene salută preluarea de către Portugalia, de la 1 iulie 2007, a Preşedinţiei Consiliului UE, căreia îi va reveni un rol important în consolidarea rezultatelor Consiliului European din 21-22 iunie curent, în special în ceea ce priveşte activitatea Conferinţei Interguvernamentale pentru elaborarea Tratatului Uniunii Europene.

Comptabilitatea priorităţilor Preşedinţiei Portugaliei în domeniul justiţiei şi afacerilor interne cu cele stabilite de autorităţile Republicii Moldova va conferi noi valenţe cooperării pe această dimensiune. Totodată, prioritare pentru agenda relaţiilor Republicii Moldova cu Uniunea Europeană pe parcursul mandatului portughez vor fi aprofundarea dialogului politic cu UE, inclusiv prin intermediul discuţiilor în formatul Troika UE-RM, finalizarea procedurilor pentru obţinerea Preferinţelor Comerciale Autonome, extinderea cooperării în sectorul energetic prin implementarea în comun a Strategiei energetice, valorificarea noilor posibilităţi de colaborare cu Banca Europeană de Investiţii pentru dezvoltarea infrastructurii. O semnificaţie deosebită în contextul intensificării relaţiilor de cooperare cu UE o va avea iniţierea procedurilor de valorificare a recentei decizii a UE de extindere a participării Moldovei la Programele Comunitare.

Implementarea Planului de Acţiuni RM-UE va constitui fundamentul activităţilor de reformare şi modernizare întreprinse de autorităţile Republicii Moldova în contextul realizării obiectivului de integrare europeană.

Exprimîndu-şi încrederea în succesul iniţiativelor plasate pentru mandatul Preşedinţiei Portugheze a UE, MAE IE reafirmă disponibilitatea Moldovei de a subscrie eforturilor comune ale UE privind construirea unui spaţiu european al prosperităţii, stabilităţii şi unităţii. 

Serviciul de presă al MAEIE01 iulie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus