Trimite e-mail | Printeaza
Politic
29.06.2007

Întâlnire Tăriceanu - politicieni şi societate civilă

Întâlnire Tăriceanu - politicieni şi societate civilă

După întrevederile avute la Chişinău cu omologul său din Republica Moldova, Vasile Tarlev, şi cu preşedintele Vladimir Voronin, premierul român, Călin Popescu Tăriceanu, a avut o întrevedere şi cu reprezentanţi ai partidelor politice şi societăţii civile

Premierul Tăriceanu a făcut o trecere în revistă a întregii sale vizite în Republica Moldova şi s-a declarat optimist în ceea ce priveşte rezultatele ei.

El a spus că discuţiile pe care le-a avut cu oficialităţile de la Chişinău i s-au părut sincere şi deschise.

"Am abordat problematici concrete, nu am rămas la nivel de enunţuri generale sau de principii şi aş spune că, atât în planul politic, cât şi în planul economic, sunt perspective care pe mine mă bucură. Sunt perspective pentru a realiza un acord, un cadru de cooperare care să poată fi bazat pe un suport juridic pentru relaţia dintre Moldova şi România", a spus premierul Tăriceanu.

"Însă vreau să precizez că, în viziunea noastră, acest acord politic trebuie să vizeze, mai ales, prezentul şi viitorul şi trebuie să lăsăm poate mai mult chestiunile în dispută în urma noastră. Deci, trebuie să ne concentrăm către viitor, trebuie să ne concentrăm pe componenta de cooperare între ţările noastre şi, mai ales, pe sprijinirea aspiraţiilor Moldovei de apropiere de Uniunea Europeană", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Vize şi cetăţenie

Dar ce a discutat domnul Tăriceanu cu reprezentanţii mediilor politice şi societăţii civile din Republica Moldova în cadrul unei întâlniri desfăşurate la Ambasada României la Chişinău?

"Discuţia a decurs în jurul problemei vizelor care acum e, poate, problema cea mai importantă. A cetăţenilor noştri. Noi vedem cu ei se chinuie şi cum apar probleme extraordinare în fiecare familie, fiindcă noi avem elevi acolo, noi avem cetăţeni care pleacă în Europa şi viza, de fapt, a devenit o problemă de primă importanţă pentru cetăţeanul Republicii Moldova", a declarat preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Moldova, Valeriu Săhărneanu.

"Domnul prim-ministru a spus că este o problemă europeană deja, nu mai este o problemă românească. Noi am vorbit şi despre necesitatea unei mai mari deschideri la cetăţenia română pentru cei din Republica Moldova şi sigur că s-au făcut promisiuni", a declarat la BBC Valeriu Săhărneanu.

Există însă aparent vreo diferenţă de abordare a problemelor ce ţin de Republica Moldova între premierul Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele României, Trăian Băsescu?

"Fireşte. Nu pot aborda doi oameni, mai ales venind din partea a două formaţiuni politice care au o agendă diferită puncte de vedere identice. Chiar dacă scopul este acelaşi şi în cazul preşedintelui, şi în cazul primului ministru modalitatea de atingere a acestui scop este, probabil, alta. Din câte a spus chiar şi domnul prim-ministru, dânsul preferă nu declaraţiile, preferă acţiunile, deci, mai exact, declaraţii acoperite prin diferite acţiuni", a spus liderul Partidului Social Liberal, Oleg Serebrian.

Noul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, urma şi el să participe la întâlnirea de la ambasada română, dar, se pare că din cauza agendei încărcate, nu a venit la această întâlnire.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus