Trimite e-mail | Printeaza
29.06.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Prim-ministrul României, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în vizită oficială în Republica Moldova.

În cursul discuţiei au fost examinate diverse chestiuni legate de stadiul actual şi perspectiva dezvoltării colaborării bilaterale, exprimîndu-se interesul reciproc pentru consolidarea dialogului moldo-român pe diverse planuri.

Vladimir Voronin şi Călin Popescu-Tăriceanu au fost unanimi în ideea privind necesitatea unei abordări pragmatice, deschise şi sincere a tuturor aspectelor vizînd relaţiile dintre ţările noastre şi valorificării plenare a posibilităţilor ce ţin de dimensiunea comercial-economică a raporturilor moldo-române.

Preşedintele a salutat propunerile avansate de Prim-ministrul României vizînd realizarea în Republica Moldova a unor proiecte, cu atragerea investitorilor români, în sectorul energetic, industria prelucrătoare, infrastructura de transport, alte domenii de interes comun. În această ordine de idei, a fost remarcat faptul sporirii interesului agenţilor economici români pentru iniţierea unor afaceri în ţara noastră, precum şi a creşterii, în primele 4 luni ale anului curent, cu 56 la sută faţă perioada de referinţă din anul trecut a volumului exporturilor moldoveneşti în România.

Şeful executivului român a anunţat că Guvernul României  intenţionează să creeze un fond de dezvoltare pentru Republica Moldova, activitatea acestuia urmînd a fi reglementată printr-un acord interguvernamental.

Referindu-se la problema semnării  unui acord politic între Republica Moldova şi România şi a tratatelor privind frontiera de stat, Vladimir Voronin şi Călin Popescu-Tăriceanu au pledat pentru reluarea negocierilor dintre cele două ţări în acest subiect.

În cadrul întrevederii a fost discutată şi tema integrării europene a Republicii Moldova. Prim-ministrul României a reiterat sprijinul eforturilor întreprinse de autorităţile moldoveneşti în vederea avansării pe calea integrării europene, iar Preşedintele Vladimir Voronin a exprimat interesul părţii moldoveneşti pentru preluarea experienţei ţării vecine de aderare la UE.

2007-06-29

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus