Trimite e-mail | Printeaza
Sanatate
28.06.2007

Lipsa iodului şi a fierului în alimentaţia moldovenilor cauzează boli irecuperabile la copii şi prejudicii enorme economiei ţării

Moldova se situează în urma a 12 state, şapte dintre care au eliminat deficienţa de iod – Macedonia, Armenia, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Croaţia, Serbia şi Turkmenistan, iar altele 5 au perspective clare de eliminare pînă în 2005 – Azerbaidjan, Georgia, Kazakhstan, Lituania, România şi regiunea Kosovo. Moldova ar putea înregistra un rezultat favorabil în 2008, în cazul în care ar fi făcuţi paşi fermi în această direcţie. Problemele de nutriţie cu care se confruntă Moldova şi prejudiciile aduse ţării de lipsa iodului şi a fierului în alimentaţie, au fost discutate vineri, 28 iunie, astăzi în cadrul unei Conferinţe Naţionale de Nutriţie, care s-a desfăşurat la Chişinău. Evenimentul a reunit peste 100 de persoane – reprezentanţi ai Guvernului, Parlamentului, Ministerelor Sănătăţii şi Economiei, producători din industria alimentară, donatori internaţionali.

La conferinţă au fost prezentate rezultatele înregistrate în domeniul nutriţiei şi a eliminării deficienţelor de micronutrimenţi pe parcursul a 5 ani şi a fost lansat un nou Program Naţional de eliminare a maladiilor iodo-deficitare.

Vicepremierul Republicii Moldova, Vitalie Vrabie, prezent la conferinţă a declarat că „o bună nutriţie stă la baza dezvoltării unui copil sănătos şi inteligent – fortifică sistemul imunitar şi joacă un rol important în dezvoltarea lui intelectuală. Pe de altă parte, o nutriţie proastă sau dezechilibrată poate duce la afecţiuni ireversibile ale sănătăţii mentale şi fizice, iar la nivel de naţiune - la pierderi importante în productivitatea muncii şi cheltuieli suplimentare pentru sănătate.” Prejudiciile aduse populaţiei Moldovei de lipsa fierului şi a iodului pot fi estimate după cum urmează:- Peste 5000 de copii se nasc în fiecare an cu reţineri şi insuficienţe mentale din cauza deficienţei de iod în timpul sarcinii- Peste 30% din copiii de 6 - 24 luni sunt expuşi riscului de dezvoltare insuficientă a creierului din cauza deficienţei de fier- Aproximativ 100 de noi-născuţi sunt supuşi anual unui risc sporit de deces la scurt timp după naştere din cauza anemiei severe la mame- Mai multe femei tinere mor în fiecare an în timpul sarcinii şi a naşterii din cauza anemiei feriprive severe- Anual sunt înregistrate aproximativ 50 de anomalii grave la naştere, inclusiv paralizia infantilă, din cauza deficienţei de acid folic - Creşterea deceselor printre adulţi este atribuită în mare măsură afecţiunilor cardiace şi atacurilor de cord, o cauză posibilă fiind deficienţa de acid folic - Moldova pierde anual 21,4 milioane de dolari SUA ( 0,7% din PIB), din cauza productivităţii scăzute a muncii la adulţi, determinată de deficienţa de fier şi iod„Studiile la tema nutriţiei şi a alimentaţiei realizate de către Ministerul Sănătăţii în colaborare şi cu suportul UNICEF au scos în evidenţă mai multe probleme“, a declarat în cuvîntarea sa ministrul adjunct al Sănătăţii, Boris Golovin. „Printre acestea se numără prevalenţa înaltă a anemiilor la copii şi femeile de vîrstă reproductivă, prevalenţa înaltă a carenţei în iod, retardul statural şi supragreutatea la copii, obezitatea la persoanele adulte. Toate aceste boli şi disfuncţii ţin direct sau indirect de factorul alimentar şi sunt caracteristice pentru toată ţara“, a menţionat Golovin.

Reprezentantul UNICEF în Moldova, Ray Virgilio Torres, a menţionat că alimentaţia necorespunzătoare nu este caracteristică doar familiilor sărace, ea se întîlneşte frecvent şi în familiile înstărite. Potrivit lui, acest lucru se întâmplă pentru că oamenii nu ştiu de multe ori cum să se alimenteze corect şi ce produse sunt bune pentru copiii lor.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus