Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.06.2007

BERD şi BEI vor aloca Moldovei 60 mil. euro pentru reabilitarea drumurilor

Joi, la Chişinău a fost semnat acordul de creditare pentru proiectul „Drumuri Europene în Moldova”, care prevede alocarea de către BEI şi BERD a creditelor în valoare a câte 30 mil. euro, pe un termen de 15 ani, cu 3-5 ani de vacanţă fiscală. Rata dobânzii va fi flotantă: euro +  libor cu marja de până la 1%.

Conform acordului, BEI şi BERD vor aloca Moldovei creditul în două etape: 12,5 mill euro la prima etapă şi 17,5 mil. euro – la a doua. În afară de BEI şi BERD, proiectul de reabilitare a drumurilor în Moldova va fi finanţat de Banca Mondială, care a adoptat deja decizia de a aloca în aceste scopuri 16 mil. dolari SUA pe un termen de 40 de ani.

Potrivit ministrului Finanţelor Mihail Pop, costul total al proiectului este estimat la 105-110 mil. dolari SUA. La prima etapă a proiectul este preconizată restabilirea sectoarelor de drum cu lungimea de aproximativ 200 km, la cea de-a doua – aproximativ 300 km.

Precum a menţionat ministrul Transporturilor şi Gospodăriei drumurilor Vasile Ursu, proiectul va demara la începutul anului 2008. În primul rând vor fi restabilite segmentele de drum de importanţă naţională Chişinău- Bălţi şi Chişinău- Hânceşti.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus