Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-28/1520-1520.html
Data: Jun 28, 2007 (17:35)

Premierul României Călin Popescu-Tăriceanu efectuează vineri o vizită oficială în Republica Moldova

Premierul României Călin Popescu-Tăriceanu efectuează vineri o vizită oficială în Republica Moldova

Vizita a fost perfectată pe 11 mai, când cei doi lideri au participat la un suummit regional la Zagreb, transmite BBC .

Premierul Tăriceanu se va întâlni cu omologul său, Vasile Tarlev, cu preşedintele ţării, Vladimir Voronin şi cu noul primar al Chişinăului, Liberalul Dorin Chirtoacă.În afara şedineţelor şi întâlnirilor oficiale, primul ministru va participa şi la forumul oamenilor de afaceri din Chişinău.Potrivit BBC , vizita la Chişinău se extinde până la Mileştii Mici, unde există cele mai mari beciuri şi cea mai mare colecţie de vinuri din Europa.Potrivit agenţiei Rompres, preşedintele Voronin îl va însoţi pe Călin Popescu Tăriceanu în această excursie. Iar premierul Tarlev va oferi un prânz în cinstea omologului său din România.Ambii şefi de Guverne vor face declaraţii de presă. Iar spre după amiază, premierul Tăriceanu va face o vizită şi la Ambasada României de la Chişinău, unde va avea o întâlnire cu societatea civilă, mass media şi mediul academic.

"Atracţia" Dorin Chirtoacă

La această întâlnire a fost invitat şi primarul Dorin Chirtoacă, proaspăt revenit de la Bucureşti, unde a efectuat prima sa vizită oficială în calitate de nou primar ales al Chişinăului.

Dorin Chirtoacă s-a întâlnit atunci cu preşedintele României, Traian Băsescu.

Un gest, care i-a adus reproşuri primarului Chirtoacă după revenirea în ţară şi a stârnit polemici chiar în prima şedinţă a consiliului municipal al Chişinăului, după recentele alegeri locale.

Liderul mişcării social-politice Ravnopravie, de orientare pro rusă, Valeri Klimenko, şi consilier municipal i-a reproşat lui Dorin Chirtoacă faptul că a fost nepoliticos faţă de preşedintele său, Vladimir Vronin.

"Ne îngrijorează faptul că prima întâlnire oficială a noul primar a fost cu preşedintele ţării vecine şi nu cu preşedintele ţării sale. Nu am nici o simpatie faţă de preşedintele Voronin, dar există un protocol care trebuie respectat", a declarat Valeri Klimenko.

"Îţi este simpatic sau antipatic stăpânul tău din punct de vedere politic, oricum trebuie să vii, să-i strângi mâna şi să-i spui: iată am fost ales, va trebui să ţineţi cont de mine şi să lucraţi cu mine pe viitor. În acest context, consilierii primarului cred că ar trebui să se gândească la perspectiva acestuia, dacă îşi doresc ca el să aibă vreun viitor politic", a spus Valeri Klimenko, la prima şedinţă a noului consiliu municipal Chişinău.

"Fiecare cu preşedintele lui"

Un alt consilier, Oleg Cernei i-a dat însă replica.

"Vreau să zic, dumneata, domnule Klimenko, la câteva şedinţe ai spus: "preşedintele meu, Vladimir Vladimirovici Putin"! Aşa că aici am impresia e fiecare cu preşedintele lui. De aceea, eu cred că dacă preşedintele se respectă, era bine ca primul, preşedintele statului să-l felicite pe domnul Chirtoacă. Acelaşi lucru să-l fi făcut preşedintele Parlamentului, primul ministru, dacă respectă chişinăuienii şi acceptă voinţa chişinăuienilor care au dat votul pentru Dorin Chirtoacă", a spus Oleg Cernei.

Colega de partid a lui Dorin Chirtoacă, şi ea consilier municipal, Corina Fusu ţinut să pună lucrurile în context.

"Bucureşti este un oraş european, cu adevărat european. România este ţară cu drepturi depline a Uniunii Europene. Este vecina noastră. Ne leagă şi o istorie comună, bineînţeles, de aceea ne înţelegem mai bine. Să nu uităm că fondurile europene pe care le putem primi, le putem obţine doar prin proiecte transfrontaliere. Şi vom primi bani dacă vom şti să colaborăm cu ţara vecină europeană, care se numeşte România. România de azi înainte trebuie altfel privită, trebuie privită în spirit european", a spus Corina Fusu.

De la proclamarea independenţei Republicii Moldova, relaţiile sale cu România au fost fluctuante: când reci şi distante, pe alocuri conflictuale la nivel diplomatic, când prieteneşti.

Relaţiile s-au deteriorat net în urma întoarcerii cu 180 de grade a preşedintelui Vladimir Voronin în legătură cu deschiderea a două consulate ale României la Bălţi şi Cahul.

Iniţial, cu prilejul vizitei din ianuarie la Chişinău a preşedintelui Traian Băsescu, Vladimir Voronin îşi dăduse acordul, în vederea uşurării situaţiei dificile a vizelor de la Consulatul de la Chişinău, însă ulterior s-a răzgndit.

Sursa: BBC