Trimite e-mail | Printeaza
Politic
28.06.2007

Voronin, gata să-şi rişte funcţia

Voronin, gata să-şi rişte funcţia

Preşedintele moldovean e gata să declanşeze alegeri prezidenţiale anticipate. În schimb, cere retragerea trupelor ruseşti din Transnistria

Vladimir Voronin s-a arătat dispus să declanşeze alegeri prezidenţiale anticipate în Republica Moldova, simultan cu noi alegeri în Transnistria. Planul s-a conturat în timpul întrevederii de la sfârşitul săptămânii trecute, cu Vladimir Putin, relatează cotidianul moscovit "Nezavisimaia Gazeta".

Potrivit publicaţiei citate, care a intrat în posesia unor informaţii confidenţiale despre conţinutul tête-à-tête-ului Putin-Voronin, singura condiţie pusă de şeful statului moldovean a fost retragerea completă a trupelor ruse din Transnistria, înaintea declanşării alegerilor anticipate pe ambele maluri ale Nistrului. Observatorii consideră însă că această variantă de soluţionare a conflictului transnistrean nu va fi aprobată de parlamentul de la Chişinău, prea puţin dornic să-şi depună anticipat mandatul, odată cu Voronin.

Despre negocierile bilaterale dintre Moscova şi Chişinău, cu privire la reglementarea diferendului transnistrean în afara formatului "cinci plus doi" (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, OSCE, Ucraina, UE şi SUA) şi existenţa unui plan secret moldo-rus care trebuie să fie semnat de pe o zi pe alta, s-a vorbit intens în ultima vreme şi la diferite niveluri. Surse din cadrul MAE de la Moscova au confirmat pentru "Nezavisimaia Gazeta" că Voronin s-a arătat dispus să declanşeze alegeri prezidenţiale anticipate în Moldova pentru a provoca schimbarea puterii separatiste de la Tiraspol. Preşedintele moldovean este gata să rişte cu propria funcţie pentru a rezolva dintr-o singură mişcare două probleme nevralgice ale republicii - diferendul transnistrean şi evacuarea trupelor Rusiei din această zonă.

Plan „binecuvântat" de SUA?

Cele două aspecte, de altfel interdependente, sunt prevăzute în noul proiect de acord asupra Transnistriei, propus spre examinare, Moscovei, de către Chişinău, scrie "Nezavisimaia Gazeta", precizând că planul secret despre care s-a făcut atâta vâlvă este de inspiraţie moldoveană, şi nu rusă. Publicaţia aminteşte, în context, că, în timp ce Voronin se întâlnea cu Putin, la Moscova, ambasadorul SUA la Chişinău, Michael Kirby, s-a pronunţat în sprijinul iniţiativelor preşedintelui moldovean privind reglementarea transnistreană şi a solicitării ca Rusia să-şi evacueze trupele din zonă. Într-un interviu apărut vinerea trecută în publicaţia „Moldavskie Vedomosti" (ziar de limbă rusă din Chişinău), Kirby atrăgea atenţia că diferendul transnistrean "mocneşte" la graniţa UE, ameninţând stabilitatea în regiune.

Sursa: Adevarul

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus