Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-28/1498-1498.html
Data: Jun 28, 2007 (01:28)

In fata tarului rus Basarabia are nevoie de un sistem imunitar sanatos

Basarabia continua sa ramana un stat delicat si cei care o imping spre o apropiere categorica de Moscova fac o actiune diabolica contraproductiva. Linguseala pe langa Kremlin, limitarea de actiune in spatiul geopolitic, jocul la doua capete, decripteaza o politica lamentabila, de vasal al Basarabiei. S-a pierdut din intelesul mesajului ”noi nu negociem cu Independenta noastra”. Ofensiva informationala a Rusiei, mimarea lui Putin in rolul de „superlider”, purtarea agresiva a tarului, atrage atentia mediului analitic care percepe atitudinal, ca o grija a Kremlinului pentru refacerea sferelor de influenta sovietice si edificarea lumii bipolare.

Prea multe vizite si intrevederi, a presedintelui Basarabiei, Vladimir Voronin cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, ne conving ca la Chisinau s-a modificat optica de abordare a politicii externe. Faptul ca inaintea venirii generalului rus, Iurii Zubacov, puterea de pe Bac sare ca arsa, tumanita, debusolata si ataca Romania, deja pare a fi o normalitate pentru persoanele de rang inalt certate cu luciditatea. Camelionismul cu care Chisinaul a jonglat in ultima perioada de timp da de banuit. Reflexele sovietice ale Kremlinului prea adanc inradacinate se exprima cu precadere la Chisinau. Conducandu-se de obiectivele dictonului „Divide et impera”, aplicandu-le in raporturile dintre cele doua state romanesti, provocand artificial ruptura, Moscova testeaza capacitatea de revenire plenara in viata social-politica a Basarabiei - pe usa din fata.Varfurile politice de la Kremlin agita si incing spiritele si spera sa obtina, in timp, desolidarizarea Chisinaului de vectorului romanesc si european, injghebarea acestuia intr-un angrenaj greu, proiectul de „federalizare”, in care sa existe un cnut si, deopotriva, un arbitraj rusesc.

Inapoi la Kremlin?!Faptul ca presedintele rus l-a avut oaspete, la resedinta de la Novo-Ogarevo de langa Moscova, pe omologul sau moldovean, acesta fiind insotit sfetnicii sai, Mark Evghenievici Tcakiuc si Vasili Sova, este prima intanire, dupa vreo 4 ani de expectativa, perioada in care relatiile bilaterale au strabatut vremuri extrem de reci. Intalnirea dintre cei doi sefi de stat a avut loc dupa summitul GUAM (Georgia, Ucraina, Azerbaidjan si Basarabia) la care Vladimir Voronin nu a participat ( a fost inlocuit de premierul V. Tarlev), motivand ca trebuie sa se vada la Bruxelles cu liderii europeni. Absenta sa a fost interpretata de media rusa ca o sciziune in sanul GUAM. Totodata, intalnirea vine pe fondul speculatiilor, aparute in ultima perioada in presa, referitoare la un posibil acord secret intre Moscova si Chisinau privind regiunea transnistreana, acord care se astepta sa fie semnat cu ocazia summit-ului CSI de la Sankt Petersburg din 10 iunie.

Potrivit opiniei publice internationale, tarul crede ca anuntul privind solutionarea problemei din stanga Nistrului trebuie sa fie consemnat intr-un act pe care sa-si puna istoricele semnaturi presedintele Voronin si „presedintele” Smirnov. Altfel spus, Putin se vrea a fi ”nasul” acestui ciudat mariaj. Doar asa se poate explica faptul ca la intalnirea Putin-Voronin s-a pedalat prioritar pe un dialog deschis care a vizat primordial chestiunea transnistreana.

Chiar daca agenda a continut si subiecte de interes strategic cum ar reinceperea exporturilor de vinuri moldovenesti in Rusia si probleme legate de domeniul energetic, ele pot fi considerate a fi plasate pe pozitii secundare. Oficial, pozitia Moscovei in conflictul transnistrean, ramane nemodificata. Kremlinul cere respectarea integritatii teritoriale si a suveranitatii Basarabiei cu acordarea unui statut privilegiat convenit de comun acord si garantat pentru Transnistria. La aceasta se adauga, o nimica toata, stationarea timp de 10 ani a trupelor rusesti in zona.

Nevoia de schimbare de „format”Pana a ajunge la Putin, Voronin si asigurat spatele in fata comunitatii internationale. Presedintele Voronin a afirmat ca Basarabia pledeaza pentru substituirea misiunii pacificatoare cu observatori civili sub mandat international. De asemenea, Vladimir Voronin, a facut referire la ideea privind schimbarea contingentului de pacificatori, sustinuta si de catre SUA si UE. Practic, presedintele Voronin a asigurat inaltele cancelarii occidentale despre vizita si ce se prefigureaza la Kremlin. El a declarat la Luxemburg ca asa-numitul format al misiunii pacificatoare din zona transnistreana, mentinut din 1992, s-a epuizat, iar toate obiectivele propuse in cadrul acestuia au fost atinse. Inainte de intrevederea cu Putin, Voronin a discutat cu Inaltul reprezentant UE pentru Politica Externa, Javier Solana, si cu ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier.

Evaluarea Ca urmare, Rusia si Basarabia au reusit sa faca primii pasi pentru deblocarea situatiei in cateva din domeniile de colaborare, a declarat presedintele rus Vladimir Putin la inceputul intalnirii cu Vladimir Voronin. Guvernul rus a trimis instructiunile necesare pentru livrarile de vinuri moldovenesti pe pietele Rusiei, a precizat liderul de la Kremlin. Voronin a declarat ca s-a reusit sa se ajunga la un acord si in ceea ce priveste exportul de gaz din Rusia in Basarabia.

Pana in prezent, in cazul Transnistriei, Guvernul Moldovei a propus diferite planuri care efectiv acorda diferite nivele de autonomie in stabilirea politicilor si reglementarilor; toate au fost respinse de RMN.

Rusia din motiv ca mentine trupe in Transnistria, este nu doar garant, ci si un jucator cheie in acest conflict. Iar atata timp cat si Moldova si Transnistria sunt in barca Rusiei, Moscova nu se va opune reapropierii dintre cele doua, comenteaza unii oficiali de la Kremlin. Rusia face eforturi in vederea unei „concilieri“ intre Chisinau si Tiraspol. Vechea axioma ca Tiraspolul este lipsit de atitudine schimbatoare fata de metropola fata de Chisinau pare sa fie revizuita. Ca dovada, in mass-media internationala exista analize care reclama faptul ca rusii si transnistrenii cauta sa convinga Chisinaul sa recunoasca Transnistria ca entitate economica de sine statatoare. Dupa ce Basarabia a convins Ucraina sa blocheze accesul pe piata sa a produselor transnistrene care nu poarta stampila vamala moldoveneasca,  Rusia incearca acum sa remedieze gestul care a constituit ruptura intre Chisinau si Tiraspol.

Ultimul punctIntrevederea de vineri la Moscova a celor doi presedinti nu a facut lumina necesara, asa ca la finele saptamanii este programata o noua intrevedere Putin - Voronin, deja in Rostov-pe-Don. Subiectul prioritar al discutiilor pare sa ne ia si de aceasta data din oxigen- statutul Transnistriei. Daca va exista un acord in detrimentul poporului acesta va crea tensiune, indignare si va constitui o eroare strategica a varfurilor politice de la Chisinau. Ne vom otravi sufletele cu un alt Memorandum Kozak rusesc, nociv, in care sa fie anulata orice bruma de rationalitate? Vrem sa stim daca intr-adevar s-a deblocat piata ruseasca pentru vinurile noastre ce am dat, de fapt, la schimb? Vorba aia, daca e tradare s-o stim si noi... Vreodata, oare, va avea Basarabia un drum al ei, al normalitatii?

Octavian Sergentu pentru Romanian Global News

Sursa: Romanian Global News