Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-27/1494-1494.html
Data: Jun 27, 2007 (15:21)

Gordon Brown a devenit premier al Marii Britanii

Gordon Brown a devenit prim-ministru al Marii Britanii, post deţinut în ultimii zece ani de Tony Blair, care şi-a prezentat oficial demisia.

Regina Elisabeta l-a însărcinat pe Gordon Brown să formeze noul guvern, după ce în prealabil Tony Blair îşi oferise demisia la Palatul Buckingham.

La intrarea sa în reşedinţa de la 10, Downing Steet, Londra, noul premier a făcut prima declaraţie în această calitate.

"Va fi un Guvern nou, cu priorităţi noi. Sunt privilegiat -- am ocazia să-mi slujesc ţara. Voi fi puternic şi de încredere. Voi face tot ceea ce îmi stă în putinţă -- e promisiunea mea către britanici. Să înceapă schimbarea", a spus Tony Blair.

Se aşteaptă ca Gordon Brown să îşi înceapă remanierea de guvern cu numirea viitorului ministru de finanţe şi a celui de interne.

Priorităţi

Gordon Brown, care a fost ministru de finanţe în ultimii zece ani în care Tony Blair a fost premier, a promis să formeze un guvern "al tuturor talentelor".

El i-a oferit deja fostului lider al Liberal-Democraţilor, Lordul Ashdown, postul de ministru pentru Irlanda de Nord, dar oferta sa a fost refuzată.

Dl Brown a menţionat deja ca preocupări-cheie ale sale, două domenii: cel al educaţiei şi cel al locuinţelor accesibile pentru populaţie, dar spune că sistemul de sănătate reprezintă prioritatea sa "imediată".

După numirea ministrului transporturilor Douglas Alexander în rolul de coordonator al campaniilor laburiste, au apărut speculaţii că Gordon Brown ar putea convoca alegeri generale anul viitor, în loc să aştepte până în 2009 sau 2010.

Sursa: BBC