Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2007

La Moscova va fi creat un comitet pentru apărarea drepturilor cetăţenilor din republicele nerecunoscute

Comitetul va fi creat la iniţiativa comisiei de cooperare internaţională şi diplomaţie al Camerei Comunelor a Federaţiei Ruse. Potrivit agenţiei ruse Regnum , din comitetul menţionat vor face parte reprezentanţi ai trei republici nerecunoscute – Abhazia, Transnistria şi Osetia de Sud. Se preconizează că de la fiecare republică în comitet vor fi delegaţi reprezentanţi ai puterii executive, ai ONG, mass media şi cercurile academice.

La Moscova vor activa membri ai Camerei Comunelor, reprezentanţii ONG şi experţi în problemele Abhaziei, Transnistrie şi Osetiei de Sud.

Scopul comitetului este „de a identifica lista principalelor probleme, cu care se confruntă cetăţenii republicilor nerecunoscute şi elaborarea, cu participarea ministerelor şi departamentelor din Rusia, a mecanismelor de soluţionare a acestor probleme. În cazul unor situaţii de criză politică, comitetul va fi utilizat ca un instrument de putere politică, care îşi poate spune cuvântul”.

De notat că recent, MAE de la Moscova a comandat un studiu privind îăncălcarea drepturilor etinicilor ruşi în fostele republici sovietice. Studiul a fost realizat de către Institutul ţărilor CSI de la Moscova în Armenia, Belarus, Kazahstan, Kirghizia, Moldova, Ucraina, Transnistria şi Osetia de Sud. Studiul arată că majoritatea ruşilor din ţările membre ale Comunităţii Statelor Independente ar dori să li se garanteze din partea Rusiei, dubla cetăţenie. De la autorităţile ţărilor unde locuiesc aşteaptă însă acordarea limbii ruse, statut de limbă de stat.

Potrivit studiului citat, 60% din etnicii ruşi din Moldova şi 64% dintre ruşii din Transistria ar dori să se repatrieze în Rusia. Acelaşi studiu a arătat că cel mai mult li se încalcă drepturile etnicilor ruşi în Republica Moldova, în special la angajare – 22, 2%, la studii – în aproape 11% din cazuri şi în activitatea social-politică – 11, 2%.

În acelaşi timp, aproape 27% dintre etnicii ruşi consideră, potrivit studiului, că autorităţile Republicii Moldova îi împing să părăsească ţara. Liderul Mişcării social-politice „Ravnopravie”, Valerii Klimenko, a declarat la BBC că în următorii câţiva ani, vor pleca din Republica Moldova în Rusia, aproximativ 50 mii de persoane. Totodată, Viktor Grebenşcikov, profesor la ASE Chişinău, originar din Siberia, şi stabilit în Republica Moldova, consideră că studiul institutlui CSI este „tendenţios”. El a declarat la BBC că situaţia ruşilor din Republica Moldova este foarte bună, mai ales când este comparată cu ce adin ţări ca Turkmenistan sau chiar cu Estonia sau Letonia, care sunt membre ale Uniunii Europene.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus