Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-25/1436-1436.html
Data: Jun 25, 2007 (04:15)

Vladimir Voronin participă la summit-ul OCEMN de la Istanbul

Preşedintele Republicii Moldova Vladimir Voronin participă la lucrările celui de-al XV-lea Summit, aniversar, al Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră (OCEMN), care se desfăşorară luni, 25 iunie, la Istanbul.În cadrul summit-ului jubiliar al OCEMN, Vladimir Voronin va rosti un discurs şi va avea întâlniri bilaterale cu preşedintele Turciei, Ahmet Necdet Sezer cu alţi şefi de stat prezenţi la reuniune. Summit-ul menţionat va fi precedat, de Reuniunea specială a Miniştrilor Afacerilor Externe ai OCEMN în cadrul căreia urmează a fi adoptată Declaraţia cu ocazia aniversării a cincisprezecea a Organizaţiei Cooperării Economice la Marea Neagră. La Reuniunea Miniştrilor Afacerilor Externe ai OCEMN delegaţia Republicii Moldova este condusă de către vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Stratan, care va avea o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Serbia, Vuk JEREMIC.

Potrivit AFP, summit-ul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN) marchează cea de-a 15-a aniversare a acestei instituţii. Una din principalele probleme de pe agenda summitului organizat într-un fost palat otoman de pe malul Bosforului va fi ameliorarea infrastructurii din statele membre cu scopul de a promova turismul şi comerţul. Turcia, stat care asigură în prezent preşedinţia OCEMN, a anunţat că intenţionează să confere un nou dinamism organizaţiei şi a cerut o cooperare consolidată în domeniile transporturilor, energiei, mediului şi luptei împotriva crimei organizate.

Înlăturarea obstacolelor legale care împiedica desfăşurarea comerţului reprezintă o altă prioritate, probema urmând a fi dezbătută în cadrul unei reuniuni speciale care va avea loc în septembrie. Organziaţia încearcă astfel să puna bazele unei cooperări mai strânse cu UE, care va fi reprezentată la summitul de la Istanbul de către vicepreşeditele Comisiei Europene, Guenter Verheugen.

Potrivit oficialilor turic, toate statele membre, cu excepţia Armeniei, vor fi reprezentate de către şeful statului sau al guvernului. La încheierea summit-ului va fi adoptată o declaraţie finală.

OCEMN a fost înfinţată în 1992 pentru a promova stabilitatea şi relaţiile economice între fostele state rivale în cursul Războiului Rece. Din OCEMN fac parte şase state riverane ale Mării Negre - Turcia, Bulgaria, România, Ucraina, Georgia şi Rusia - alături de Albania, Armenia, Azerbaidjan, Grecia, Republica Moldova şi Serbia. OCEMN reprezintă o comunitate de peste 350 de milioane de locuitori şi o suprafaţă de peste 20 de milioane de kilometri pătraţi.