Trimite e-mail | Printeaza
Economie
25.06.2007

Serviciul Vamal va elibera certificate de origine pentru export din Moldova în ţările-membre CEFTA

Certificatele preferenţiale de origine de forma "A", "CT-1" şi "EUR-1" pentru exportul mărfurilor moldoveneşti în statele membre ale Acordului de liber schimb din Europa Centrală (CEFTA) vor fi eliberate de către Serviciul Vamal. Săptămâna trecută Guvernul Moldovei a decis transmiterea acestor competenţe de la Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) către organul vamal, în scopul ajustării documentaţiei normative la cerinţele Uniunii Europene în domeniul regulilor de origine.

Ministrul Economiei şi Comertului, Igor Dodon, a menţionat că, prin acest pas, Guvernul Moldovei tinde să ajusteze cadrul normativ autohton la standardele comunitare, în scopul realizării obiectivului strategic de obţinere a preferinţelor comerciale autonome în comerţul cu UE. Anterior, în acest scop, Serviciului Vamal i-au fost transmise competenţele de eliberare a certificatelor preferenţiale de origine pentru export în statele-membre UE.

Conform hotărârii Guvernului, Serviciul Vamal va fi abilitat şi cu funcţiile de verificare a certificatelor preferenţiale de origine şi nepreferinţiale, la import.

Totodată, Guvernul a decis menţinerea competenţelor CCI pentrtu eliberarea certificatelor respective la exportul mărfurilor în statele-membre CSI. De asemenea, CCI va elibera în continuare certificatele nepreferenţiale de origine de formă generală "C".

Ţările-membre CEFTA sunt: Croaţia, Macedonia, Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia şi Muntenegru. Moldova a aderat la aceasta organizatie în decembrie 2006.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus