Trimite e-mail | Printeaza
Externe
25.06.2007

Putin i-a intors spatele lui Basescu

Putin i-a intors spatele lui Basescu

La Summitul Energetic din Croatia, liderul de la Kremlin a avut intalniri bilaterale cu toti presedintii din Balcani, mai putin cu cel al Romaniei.

Romania a fost ignorata ieri in planurile de colaborare energetica ale Moscovei cu Uniunea Europeana.

La Summitul Energetic al tarilor Europei de Sud-Est de la Zagreb, in fata sefilor de stat din zona, intre care si Traian Basescu, presedintele Federatiei Ruse, Vladimir Putin, s-a aratat deschis pentru o colaborare de lunga durata cu UE, „santajata” constant cu resursele energetice, fara a mentiona insa Romania.

De altfel, Vladimir Putin si Traian Basescu s-au tratat cu raceala pe toata durata summitului, cei doi schimband cateva cuvinte doar cand au fost nevoiti de protocol.

Bulgaria, preferata Moscovei

Liderul de la Kremlin a dat de inteles ca legatura Rusiei cu Uniunea Europeana va fi Bulgaria si nu tara noastra. In discursul sau, numele Romaniei nu a fost pomenit decat o singura data si atunci in enumerarea mai multor state cu care colaboreaza Lukoil.

In schimb, presedintele rus a reamintit de acordurile cu Bulgaria pentru transportul de petrol si gaze rusesti spre Vest si i-a anuntat pe bulgari ca parteneri ai sai in proiectele de energie atomica.

„Pentru ca avem in vedere dezvoltarea tarilor din Balcani si relatia lor cu Uniunea Europeana - sunt tari membre sau care doresc sa se integreze - suntem pregatiti sa ne construim relatia prin interactiunea cu Uniunea Europeana”, a spus Putin.

Pentru o relatie bazata pe incredere „avem nevoie de transparenta, dar trebie sa tinem seama si de interesul national”, a avertizat presedintele rus.

In acord cu liderul de la Kremlin, presedintele bulgar Georgi Parvanov a pledat pentru adaptarea strategiei energetice a tarilor din Balcani cu cea a UE, fara a exclude legatura cu Moscova.

Basescu a criticat santajul energetic al Rusiei

In replica, Traian Basescu a facut lobby pentru politica energetica comunitara si a criticat santajul practicat de Rusia in relatia cu UE.

„Trebuie sa acceptam toti ca energia este o marfa, fie ea si strategica, dar niciodata nu vom accepta ideea utilizariii energiei ca instrument pentru presiuni politice”, a spus seful statului. Precizarea a aparut in discursul presedintelui abia dupa ce Putin si-a sustinut oficial pozitia.

Basescu a pledat pentru libera concurenta, transparenta si nediscriminare pe piata energetica, care, crede el, „trebuie sa se regaseasca si in abordarea pe care o avem in relatia cu Rusia”.

Seful statului a dat ca solutie alternativa pentru resursele rusesti proiectul „Nabucco” si cel al oleoductului Constanta-Trieste si a anuntat ca Romania va deschide in septembrie un nou reactor nuclear.

Potrivit agentiilor de presa internationale, la Zagreb, Vladimir Putin a avut intalniri cu toti sefii de stat, mai putin cu Traian Basescu. Surse apropiate presedintelui sustin insa ca Basescu si Putin au schimbat cateva cuvinte intr-o atmosfera cordiala.

Vechi tensiuni

Energia, motiv de disputa

In ultimii ani, relatia Romaniei cu Rusia a avut mai multe momente de cotitura, mai ales dupa orientarea fatisa a tarii noastre spre Occident.

La inceputul mandatului, Basescu a avertizat Moscova sa nu considere Marea Neagra ca fiind un „lac rusesc”. De asemenea, dependenta energetica de Rusia a fost unul dintre aspectele constant criticate de presedinte.

In noiembrie 2006, el atentiona ca prin monopolul energetic pe care il are, Rusia va avea un cuvant din ce in ce mai important de spus in ceea ce priveste politica UE.

Cateva luni mai tarziu, Basescu relua ideea reducerii dependentei fata de petrolul si gazul rusesc prin diminuarea consumului de energie si dezvoltarea unor surse alternative de alimentare.

„Chiar daca acest lucru cere investitii scumpe, trebuie sa cream conditii pentru competitie pentru ca aceasta nu inseamna doar cresterea competitiei, ci si crearea de libertate in cadrul deciziilor noastre”, arata Basescu.

In urma cu cateva zile, la reuniunea statelor GUAM de la Baku, presedintele a pus conditia retragerii trupelor rusesti din Republica Moldova si Georgia pentru ca Romania sa semneze Tratatul CFE Adaptat, un tratat militar-cheie al Rusiei cu Europa.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus