Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-22/1421-1421.html
Data: Jun 22, 2007 (15:28)

Director, Asociaţia Avocaţilor Americani Iniţiativa pentru Supremaţia

Tinerii din Republica Moldova vor participa la cursuri de instruire în domeniul egalităţii genurilor, care vor avea loc la Bălţi şi Soroca

BĂLŢI, 22 Iunie, 2007 – Cum ar putea femeile beneficia de pe urma noii Legi a Republicii Moldova cu privire la asigurarea egalităţii de şanse între femei şi bărbaţi şi a altor instrumente legale de protecţie?  Cum ar putea băieţii şi fetele învăţa mai multe despre stereotipurile de gen şi discriminare în scopul de a asigura tuturor şanse egale, indiferent de gen?

La data de 22 iunie şi 10 iulie, 2007, Asociaţia Avocaţilor Americani Iniţiativa pentru Supremaţia Legii în Moldova va explica noua lege şi modul în care tinerii pot să-şi apere drepturile prin intermediul acesteia. Finanţate cu suportul generos al Guvernului Statelor Unite ale Americii prin intermediul Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, cursurile de instruire vor avea loc la Bălţi şi Soroca. Centrele Regionale, administrate prin intermediul Proiectului „Noi Perspective pentru Femei” (NPF) al Winrock International, vor organiza primul curs de instruire pentru fete implicate în activitatea centrului, cu vîrsta cuprinsă între 16-20 de ani, în timp ce al doilea curs de instruire va avea ca participanţi  băieţi şi fete de aceeaşi vîrstă.

Cursurile de instruire vor fi conduse de un expert român în domeniul egalităţii genurilor, Dina Loghin. Corinne Smith, directorul Asociaţiei Avocaţilor Americani Iniţiativa pentru Supremaţia Legii, în Moldova, a menţionat: „Sperăm ca aceste cursuri de instruire vor convinge tinerii din Moldova de faptul că, utilizînd legea, pot să-şi îmbunătăţească viaţa şi să înceapă să-şi schimbe atitudinile”.

„Din nefericire, discriminarea în bază de gen rămîne a fi o problemă comună şi rareori recunoscută în Moldova”, a menţionat David Blood, directorul Winrock International în Moldova. „Noua lege prevede noi mecanisme de protecţie a victimelor discriminării, însă informarea societăţii în ceea ce priveşte modul de implementare a dispoziţiilor legale în practică în continuare lipseşte”.

Asociaţia Avocaţilor Americani Iniţiativa pentru Supremaţia Legii este un proiect al Asociaţiei Avocaţilor Americani care sprijină reforma de drept şi acordă asistenţă tehnică în mai mult de 40 de ţări din Africa, Asia, Europa şi Eurasia, America Latină şi Orientul Mijlociu/ Africa de Nord. Avînd mai mult de 413.000 membri, Asociaţia Avocaţilor Americani este cea mai mare organizaţie profesională voluntară din lume. Avînd rolul de voce a profesiei de avocat la nivel naţional, Asociaţia Avocaţilor Americani acordă asistenţa sa la administrarea sistemului judecătoresc, promovează programe prin care se acordă asistenţă în activitatea avocaţilor şi judecătorilor, acreditează facultăţi de drept, acordă instruire juridică continuă şi lucrează pentru a consolida înţelegerea în lume a importanţei impactului supremaţiei legii într-o societate democratică.

Institutul Winrock International pentru Dezvoltare în Agricultură este o organizaţie nonprofit care lucrează cu oamenii din Statele Unite ale Americii şi din întreaga lume pentru a îmbunătăţi nivelul de viaţa a oamenilor, pentru a conserva resursele naturale şi proteja mediul înconjurător. Proiectul „Noi Perspective pentru Femei” oferă oportunităţi pentru un viitor mai bun femeilor, prin programe integrate de dezvoltare a posibilităţilor economice, de prevenire a situaţiilor de criză şi o reţea complexă de servicii de asistenţă prin intermediul Centrelor Regionale de Susţinere din ţară. 

Pentru informaţii contactaţi:Veaceslav Balan, Coordonator Informaţii, Noi Perspective pentru Femei/ Winrock International, tel: +373 22 271-290, e-mail: vbalan@winrock.org.md. 

Corinne Smith, Director, Asociaţia Avocaţilor Americani Iniţiativa pentru Supremaţia Legii, tel: +373-22-238-935, e-mail: csmith@abaceeli.md.