Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-22/1414-1414.html
Data: Jun 22, 2007 (17:01)

Fondul European pentru Europa de Est planifică până la finele anului 2007 să majoreze cota de cooperare în Moldova până la 50 mil. euro

Despre aceasta a declarat vineri, în cadrul deschiderii reprezentanţei oficiale în Moldova a EFSE, directorul direcţiei investiţii din cadrul "Bankakademie", Klaus Meurer. El a spus că fondul prezintă o iniţiativă inovatoare, o versiune modernă a planului Marshal pentru secolul 21, scopul căreia este facilitarea accesului micului business, a fermierilor şi familiilor la resurse financiare.

Potrivit lui Klaus Meurer, EFSE oferă credite de la 10 mii până la 100 mii euro pentru întreprinderile micro, mici şi mijlocii, precum şi pentru sectorul rural şi familiilor cu acces limitat la credite. Totodată, el a menţionat că 90% din creditele acordate de Fond  sunt în valoare de până la 10 mii euro.

Fondul şi-a început activitate în Moldova în anul 2006 şi în prezent cooperează cu 3 parteneri: „Moldova-Agroindbank” – colaborare de 5 luni, cărei i-a fost alocată o linie de creditare de 22,7 mil. dolari SUA; „Mobiasbancă” – acord de creditare în valoare de 2,5 mil. dolari SUA; „Microinvest”. De asemenea, vineri a fost semnat un acord de colaborare cu „Banca Socială”, care va obţine de la EFSE un credit în valoare de 8 mil. euro. Creditul este eliberat pe un termen de până la 10 ani. Rata dobânzii nu a fost anunţată. Părţile au convenit să semneze un acord adiţional, care va stipula mărimea minimă şi maximă a creditelor eliberate clienţilor băncii din mijloacele EFSE. Reprezentanţii EFSE au menţionat că rata dobânzii la credite va di în limitele ratelor pe piaţa Moldovei.

EFSE a fost creat în decembrie 2005, cu sediul la Luxemburg, ca o iniţiativă a donatorilor, în baza fondurilor existente cu experienţă de zece ani. Promotorul Fondului este KfW - Banca germană de Dezvoltare. Fondul  este coordonat de către „Oppenheim-Preamerica Asset Management” S.a.r.l., consultantul Fondului este „Bankademie” e.V.  EFSE se află în custodia şi administrarea Citibank International plc, filiala Luxemburg. Acţionarii FESE includ Uniunea Europeană, guvernele Germaniei, Elveţiei şi Austriei, instituţii financiare renumite ca IFC; BERD, KfW şi FMO. De asemenea, Fondul atrage fonduri de la investitori privaţi prin emiterea de obligaţiuni.

La 31 martie 2007 valoarea mijloacelor alocate Fondului constituia 436,7 mil. euro. La finele lunii martie 2007 portofoliul de creditare al EFSE constituia 272,1 mil. euro, iar până la finele anului Fondul prevede majorarea acestuia până la 400 mil. euro.

Pe parcursul următorilor cinci ani, pe teritoriul Europei de Sud-Est, inclusiv Moldova,  EFSE intenţionează să aloce 145 mii credite întreprinderilor mici şi mijlocii, fermierilor, 30 mii de credite familiilor în scopul ameliorării condiţiilor locative şi să participe la crearea a 36 mii de locuri de muncă.

Fondul operează în Albania, Bosnia şi Herzegovina, Bulgaria, Kosovo, FYR, Macedonia, Muntenegru, Serbia, România şi Moldova.