Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-22/1402-1402.html
Data: Jun 22, 2007 (14:38)

Vladimir Putin afirmă că Guvernul Rusiei a dat indicaţii privind reluarea importului de vinuri moldoveneşti

În timpul filmărilor protoclare, înainte de întrevederea cu uşile închise, Vladimir Putin a declarat că, porivit datelor statistice, relaţiile dintre Rusia şi Moldova se dezvoltă destul de bine. Precum transmit agenţiile ruse de presă, Putin s-a declarat mulţumit de evoluţia relaţiilor moldo-ruse din ultimul timp. „Ştiţi că agricultură este vorba de produsele vegetale şi carne. Ştiţi, probabil, că Guvernul Rusiei a dat indicaţiile de rigoare privind reluarea livrării de vinuri moldoveneşti pe piaţa rusă”, a declarat Vladimir Putin.

Totodată Putin a spus că  sunt încă multe probleme de rezolvat, inlclusiv de ordin politic. „Mă refer la problema transnistreană”, a spus preşedintele rus.

La rândul său, Vladimir Voronin a afirmat că şi în Republica Moldova relaţiile cu Rusia sunt apreciate ca fiind „la un nivel înalt”. „Pe lângă rezultatele la care v-aţi referit, aş vrea să mai adaug că am reuşit să punem la punct o schemă permanentă de asigurare a Moldovei cu gaz. În anii trecuţi situaţia era tensionată, dar acum avem o schemă stabilă pentru cinci ani”, a menţionat preşedintele Voronin. El a spus că, pe parcursul ultimului an, toate piedicele care existau în relaţiile bilaterale au fost depăşite.

Deocamdată nu se cunosc detaţii despre întrevederea tete-a-tete, dar unele publicaţii din Rusia au anticipat înaintea întrevederii că Vladimir Putin i-ar fi transmis preşedintelui Voronin un set de propuneri privind reglementarea transnistreană, care ar conţine şi unele elemente ale Memorandumului Kozak, respins de către Republica Moldova, în 2003.

Astfel, potrivit publicaţiei „Rossiiskaia Gazeta”,  „de această dată, Voronin este gata să accepte unele prevederi ale „planului Kozak”, devenind mai loial după „loviturile economice” aplicate de Kremlin. „Voronin a înţeles că retorica antirusească nu este cea mai bună metodă de a reuşi în negocieri, inclusiv în ceea ce priveşte aflarea trupelor ruseşti pe teritoriul Transnistreiei şi, se pare, Chişinăul este gata să accepte mai multe propuneri din vechile arsenale, precum şi unele noi, formulate de Rusia, privind reglementarea conflictului transnistrean. De asemenea, ar putea fi discutată o eventuală întâlnire a lui Voronin cu liderul Transnistriei, Smirnov, în prezenţa lui Putin”, mai scrie publicaţia. Anterior, ziarul „Kommersant” presupunea că Voronin a ignorat summit-ul GUAM de la Baku pentru a nu-l irita o dată în plus pe Putin. „La forurile precedente, liderii celor patru state GUAM au criticat dur politica Moscovei, astfel că, de această dată, când este pus în joc nu numai viitorul Moldovei, dar şi perspectivele politice ale lui Voronin, preşedintele moldovean a decis să se ţină mai departe de inamicii Moscovei”, a subliniat „Kommersant”.