Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-22/1397-1397.html
Data: Jun 22, 2007 (01:35)

Zi de negocieri intense la Bruxelles

Liderii Uniunii Europene vor încerca vineri, la Bruxelles, să ajungă la un acord cu privire la tratatul menit să înlocuiască proiectul Constituţiei Europene.

După o primă zi de negocieri, cancelarul Germaniei, Angela Merkel a anunţat că nu s-a ajuns la nici o înţelegere.Negocierile de vineri vor începe cu discuţii bilaterale între Germania, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene şi Marea Britanie, respectiv Polonia.

Cele două ţări sunt considerate, prin condiţiile pe care le-au formultat, principalele obstacole în faţa ajungerii la o înţelegere.

Joi, Angela Merkel a purtat până târziu în noapte discuţii cu preşedintele Poloniei, Lech Kaczynski care insistă că Polonia ar trebui să primească mai multe voturi în forurile europene, pentru a contrabalansa dominaţia Germaniei în cadrul Uniunii.

Pe de altă parte, Marea Britanie nu vrea să renunţe, printre altele, la dreptul de veto în privinţa cooperării judiciare şi poliţieneşti sau la suveranitatea în politica externă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a încercat să se arate optimist în legătură cu rezultatul discuţiilor.

"Ajungerea la o înţelegere e posibilă. Va fi cu siguranţă dificil, iar negocierile vor fi foarte dure. Sunt în discuţie chestiuni foarte serioase dar cred că se poate ajunge la un acord. Cred că vom avea un rezultat care să dea un nou avânt capacităţii Uniunii Europene de a acţiona", a spus Jose Manuel Barroso.

Corespondenţii BBC transmit însă că, după 5 ani de dezbateri, e posibil ca Uniunea Europeană să nu se fi apropiat încă de momentul adoptării unui nou tratat.

Sursa: BBC