Trimite e-mail | Printeaza
20.06.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Valeri Zorikin, preşedintele Curţii Constituţionale a Federaţiei Ruse, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept („Comisia de la Veneţia”), aflat în fruntea unei delegaţii în vizită oficială în ţara noastră.

În cadrul întrevederii au fost apreciate contactele intense stabilite între Curţile Constituţionale (CC) din Republica Moldova şi Federaţia Rusă, fiind accentuat faptul că relaţiile bune de colaborare între cele două instituţii contribuie la consolidarea raporturilor moldo-ruse în ansamblu. 

Vladimir Voronin a remarcat rolul Curţii Constituţionale, unica autoritate de jurisdicţie constituţională în Republica Moldova, în garantarea supremaţiei Constituţiei. În această ordine de idei, şeful statului a accentuat gradul înalt de executare a deciziilor CC şi sporirea calităţii procedurii judiciare în întregime, fapt care demonstrează perfecţionarea continuă în ţara noastră a procesului de înfăptuire atît a jurisdicţiei în ansamblu, cît şi a celei constituţionale în special. 

Preşedintele a mai spus că supravegherea respectării stricte a normelor constituţionale se înscrie în contextul eforturilor Republicii Moldova de edificare a unui stat de drept şi afirmării principiilor democratice în ţara noastră.  Valeri Zorikin, la rîndul său, a împărtăşit opinia şefului statului, potrivit căreia respectarea întocmai a cerinţelor constituţionale este principiul fundamental care trebuie să devină un imperativ în activitatea nu doar a Curţii Constituţionale, ci şi a tuturor instituţiilor din stat.

Preşedintele CC a Federaţiei Ruse a ţinut să menţioneze că supremaţia legii constituie garanţia succesului în edificarea şi consolidarea statului de drept, obiective importante în egala măsură pentru Federaţia Rusă şi Republica Moldova.

La întrevedere a fost prezent preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova, Dumitru Pulbere.

2007-06-20  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus