Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-19/1362-1362.html
Data: Jun 19, 2007 (16:36)

Tăriceanu, în vizită la Chişinău

După victoria liberalului Dorin Chirtoacă la primăria Chişinăului, premierul Tăriceanu va face o vizită peste Prut, anunţă secretarul general al PNL Dan Motreanu (foto). 

Jurnalul Naţional: Cum comentaţi victoria liberalului Dorin Chirtoacă la alegerile pentru primăria Chişinăului? A fost o surpriză sau nu pentru liberalii din România?Dan Motreanu: Nu a fost o surpriză, a fost o aşteptare pe care o aveam de mai mulţi ani. Asta pentru că ştim foarte bine ce înseamnă liberalismul în Republica Moldova şi care este tendinţa cetăţenilor de a se îndrepta spre curentul liberal. Rezultatul arată, pe de o parte, că, în Republica Moldova, liberalismul, ca doctrină, ce are în prim-plan individul şi libertăţile sale, este încă o doctrină modernă care, speră ei, să fie şi forţa schimbării. Pe de altă parte, rezultatul este un semnal al schimbării pentru toată Moldova, al schimbării vechilor structuri şi mentalităţi, ce au dominat decenii bune acea parte a lumii. Dar sunt conştient că de reuşita lui Dorin Chirtoacă va depinde foarte mult şi dezvoltarea doctrinei liberale în Republica Moldova.

Jurnalul Naţional: Ce va însemna această victorie pentru dezvoltarea relaţiilor bilaterale între PNL şi Partidul Liberal?Dan Motreanu:Relaţiile dintre PNL şi partidele liberale de peste Prut au fostîntotdeauna foarte bune. Cred că acest rezultat ne va îndrepta către o colaborare şi mai bună şi către, ceea ce sperăm noi, o unificare a forţelor liberale din Moldova pentru că acum au terenul propice de a se întări şi de a scoate un rezultat foarte bun în alegerile parlamentare din 2009, alegeri pe care eu îmi doresc să le câştige liberalii de peste Prut. Jurnalul Naţional:Liberalii din România au trecut şi prin experienţa fărâmiţării şi a reunificării. Spuneaţi că vreţi să îi ajutaţi pe liberalii de peste Prut să se unifice. Concret, ce veţi face?Dan Motreanu:Vom avea în continuare mai multe serii de întâlniri cu liberalii din Moldova, încercăm să-i punem la aceeaşi masă, să-i aducem pe proiecte politice comune în care să se regăsească aspiraţiile şi doleanţele fiecărui partid. Pe de altă parte, va trebui să îl ajutăm foarte mult pe Dorin Chirtoacă să confirme această postură şi această speranţă pusă de către electorat şi cât mai curând, săptămâna viitoare, o serie de reprezentanţi din administraţia locală ai PNL, în frunte cu primarul Bacăului, Romeo Stavarache, se va deplasa la Chişinău pentru a discuta şi pentru a împărtăşi din experienţa administrativă şi din cea de atragere de fonduri pentru comunitatea locală. Cât de curând, există posibilitatea ca preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, să facă o vizită la Chişinău pentru a discuta cu primarul şi pentru a-l informa despre posibilităţile pe care le are Internaţionala Liberală în sprijinirea lui… Sper ca Dorin Chirtoacă să reuşească să-şi onoreze promisiunile din campania electorală şi să arate că nu există o discrepanţă între declaraţii şi fapte pentru că sunt convins că de reuşita lui va conta foarte mult şi rezultatul alegerilor parlamentare. Şi din acest motiv, PNL îl va sprijini cu toată forţa, atât doctrinar cât şi tehnic în ceea ce priveşte administrarea unei comutităţi şi atragerea de fonduri pentru comunitatea pe care o reprezintă.

Jurnalul Naţional: S-a perfectat vizita liderului PNLsau este la stadiul de intenţie?Dan Motreanu:Este în atenţia preşedintelui partidului, trebuie găsită doar data. Săptămâna aceasta va fi şi Consiliul European, agenda este destul de încărcată, dar cu siguranţă, până la sfârşitul lunii iunie, cred eu, preşedintele va fi acolo.

Sursa: Jurnalul National