Trimite e-mail | Printeaza
19.06.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

În cadrul vizitei la Bruxelles, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Jose Happart, Preşedintele Parlamentului Regiunii Valonia din Regatul Belgiei.

În cursul întrevederii, a fost exprimat interesul reciproc pentru dezvoltarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Regatul Belgiei, inclusiv a raporturilor ţării noaste cu Regiunea Autonomă Valonia, subliniindu-se şi însemnătatea dimensiunii parlamentare a colaborării bilaterale.

Părţile s-au referit la oportunitatea efectuării unor schimburi de vizite ale autorităţilor Regiunii Valonia din Belgia şi ale celor din Republica Moldova, în scopul impulsionării cooperării bilaterale în diverse domenii.  

Aflat în Belgia, şefului statului a vizitat Aeroportul din oraşul Liege, Regiunea Valonă. În prezenţa Preşedintelui Vladimir Voronin şi a Preşedintelui Parlamentului Valon, Jose Happart, care este şi director al Aeroportului din Liege, a avut loc ceremonia de semnare a Acordului de colaborare între Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC) din Republica Moldova şi Aeroportul din Liege în domeniul schimbului de experienţă şi asistenţă tehnică.

Acordul prevede asistenţă tehnică şi de consultanţă în vederea modernizării infrastructurii aeroportuare, în atragerea investiţiilor şi în dezvoltarea segmentului CARGO în Republica Moldova, inclusiv prin acordarea unor facilităţi pentru companiile transportatoare de mărfuri în volume mari. De asemenea, prevederile acordului stipulează deschiderea, în viitorul apropiat, a unei legături aeriene directe dintre Aeroportul Internaţional Chişinău şi Aeroportul din Liege.

Preşedintele Vladimir Voronin a salutat semnarea acordului în cauză, menţionînd că acest eveniment va deschide  noi oportunităţi pentru Republica Moldova, în special, în ceea ce ţine de domeniul transportării mărfurilor în volume mari. În context, şeful statului s-a referit la necesitatea informării agenţilor economici  despre perspectivele pe care le deschide semnarea Acordului de colaborare dintre Aeroporturile din Chişinău şi Liege, astfel încît aceştia să poată beneficia din plin de avantajele oferite prin intermediul documentului nominalizat. 

Şeful statului a mai afirmat că încheierea acordului este importantă pentru ţara noastră şi din punctul de vedere al diversificării conexiunilor aviatice cu statele europene, precum şi al impulsionării relaţiilor de colaborare în domeniul aviaţiei civile cu ţările membre ale Uniunii Europene. În acest sens, Vladimir Voronin a calificat drept foarte utilă pentru Republica Moldova experienţa avansată a Aeroportului din Liege.

La rîndul său, Jose Happart, a exprimat interesul părţii valone  pentru asigurarea transportării produselor agroalimentare de calitate din Republica Moldova, ţinînd cont de caracterul preponderent agrar al economiei ţării noastre. 

Preşedintele Aeroportului din Liege a mai menţionat că conexiunea directă dintre oraşele Liege şi Chişinău ar putea contribui la dezvoltarea mai dinamică a turismului în ţara noastră.

2007-06-18

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus