Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-19/1349-1349.html
Data: Jun 19, 2007 (16:42)

Serviciul de presa al Guvernului R. Moldova

În cadrul Summit-ului GUAM, prim-ministrul Vasile Tarlev a avut o întrevedere cu David Krammer, reprezentantul Departamentului de Stat al SUA, care participă la lucrările reuniunii de la Baku.

În cursul întrevederii, a avut loc un dialog sincer dintre părţi vizavi de procesele social-economice ce se desfăşoară în Moldova.

Premierul a adus mulţumiri conducerii SUA pentru atenţia şi sprijinul acordat în implementarea proiectelor comune în diverse domenii şi, în special, în cadrul programului "Provocările Mileniului".

Un subiect aparte al discuţiilor l-a constituit situaţia din regiunea transnistreană. În context, Vasile Tarlev a reiterat importanţa reluării procesului de negocieri în formatul "5+2". De asemenea, a fost menţionat rolul misiunii EUBAM în securizarea frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean, precum şi în reglementarea procesului de circulaţie a mărfurilor pe acest segment al hotarului. Totodată, premierul a subliniat oportunitatea prelungirii mandatului EUBAM pînă la soluţionarea definitivă a diferendului.

David Krammer a menţionat dezvoltarea dialogului moldo-american pe principii de sinceritate şi transparenţă, salutînd posibilitatea de a se revedea cu prim-ministrul moldovean.

Oficialul american a apreciat înalt modul în care s-au desfăşurat alegerile locale generale din Moldova şi calmul cu care autorităţile de la Chişinău au remediat situaţia din satul Corjova.

Krammer a susţinut eforturile părţii moldave în soluţionarea problemei transnistrene, subliniind necesitatea reformării forţelor pacificatoare din regiune şi creării unui contingent civil. De asemenea, oficialul SUA a reafirmat necesitatea urgentării îndeplinirii de către Federaţia Rusă a obligaţiunilor asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul de evacuare a muniţiilor şi militarilor din Moldova.

În aceeaşi ordine de idei, Krammer a exprimat convingerea că participarea autorităţilor moldoveneşti la un spectru larg de evenimente internaţionale ar face mai cunoscută poziţia şi situaţia din Moldova şi ar contribui la urgentarea soluţionării problemei transnistrene.

2007-06-19