Trimite e-mail | Printeaza
Social
19.06.2007

Guvernul Moldovei a pierdut la CEDO încă două cazuri, find obligat să achite încă aproximativ 25 mii de euro

Guvernul Moldovei a pierdut la CEDO încă două cazuri, find obligat să achite încă aproximativ 25 mii de euro

Marţi, 19 iunie, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Republica Moldova pentru tortură şi rele tratamente, încălcarea dreptului la un proces echitabil şi violarea respectului corespondenţei şi a dreptului la viaţă privată. Astfel, CEDO a dispus plata unor daune de 20 mii euro reclamantului Tudor Ciorap, precum şi a 1150 de euro cheltuieli de judecată.

Tudor Ciorap, în vârstă de 42 de ani, şi diagnosticat cu schizofrenie, a fost arestat pe 23 octombrie 2000, fiind suspectat de fraudă. El a fost plasat în centrul de detenţie al Ministerului Justiţiei, într-o celulă de 12 metri pătraţi în care erau 10 deţinuti, iar apoi a fost transferat într-o altă celulă în care unii deţinuţi erau bolnavi de tuberculoză. De asemenea, Tudor Ciorap a declanşat greva foamei în semn de protest, fiind hrănit cu forţa.

CEDO a concluzionat că tratamentul la care a fost supus Tudor Ciorap în detenţie contravine articolului 3 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, ce interzice tortura şi relele tratamente. De asemenea, Curtea Europeană a decis că Republica Moldova a încălcat în cazul lui Tudor Ciorap şi dreptul la un proces echitabil şi dreptul la viaţă privată, prin oprirea unor vizite ale membrilor de familie la centrul de detenţie.

O altă cauză pierdută la CEDO este cazul „Botnari vs Moldova”. Curtea a stablit violarea dreptului la un proces echitabil şi a dreptului la un recurs efectiv. Astfel, Andrei Botnari, care este procuror, a solicitat Consiliului municipal să-i ofere un apartament, în conformitate cu legislaţia. În anul 2000, instanţa de judecată a obligat Consiliul municipal să-i acorde locuinţă lui Botnari, însă decizia nu a fost executată. Curtea a obligat Guvernul Moldovei să achite reclamantului 2100 de euro pentru despăgubiri morale şi cheltuieli de judecată.

Până în prezent, Guvernul moldovean a pierdut peste 60 de cazuri la CEDO, fiind obligat să achite despăgubiri de aproximativ 800 mii euro.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus