Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-15/1288-1288.html
Data: Jun 15, 2007 (15:33)

S-a reluat sau nu exportul de vinuri în Rusia?

Problema reluării exporturilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă revine iarăşi în prim plan.

În timp ce autorităţile de la Chişinău afirmă că embargoul ar fi fost ridicat, partea rusă pare a fi cu mult mai rezervată în această privinţă.

Directorul agenţiei Moldova Vin, Valeriu Mironescu, susţine că problema reluării exporturilor de vinuri moldoveneşti în Federaţia Rusă a fost soluţionată.

El evită însă să ofere orice detalii privind ridicarea embargoului şi afirmă că interdicţia a fost ridicată în urma unor indicaţii directe ale preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, şi omologului său rus, Vladimir Putin.

"Funcţionarii publici din Republica Moldova şi din Federaţia Rusă execută indicaţiile preşedinţilor săi. Iată că noi facem tot ca să reluăm exporturile. Când, cum, mâine, poimâine, de luni sau astăzi până în seară eu nu pot să vă spun. Se intreprind toate acţiunile de rigoare", spune Valeriu Mironescu.

Agenţia de ştiri oficială Moldpres afirmă că, la recentul summit al CSI de la Sankt Petersburg, preşedinţii Vladimir Voronin şi Vladimir Putin ar fi convenit asupra ridicării embargoului.

La Moscova - tăcere

După încheierea summitului, scrie Moldpres, preşedintele Federaţiei Ruse a solicitat Ministrul Agriculturii din Rusia, Aleksei Gordeev; şefului Serviciului Federal Vamal, Andrei Veliaminov, şi şefului serviciului sanitar, Ghenadi Onişcenko, să reia imediat importurile de vinuri din Republica Moldova.

Presa din Rusia nu pare să ştie însă nimic despre indicaţiile lui Vladimir Putin.Toate articolele apărute în mass-media rusă fac trimitere la afirmaţiile lui Valeriu Mironescu.

Un reprezentant al Ministerului Agriculturii de la Moscova, Aleksei Alekseenko, spune că că importurile de vinuri moldoveneşti vor fi reluate, dar că pentru aceasta e nevoie de acordul servciiului sanitar, adică a instituţiei care a interzis aceste importuri, în martie 2006.

"Importul de vinuri din Moldova va fi reluat. Se discută de mai mult timp despre acest lucru, incă din momentul stopării lui. Experţii noştri au fost, între timp, în Republica Moldova, au văzut cum sunt utilizate pesticidele în vii, cum sunt cultivate viile, au examinat sistemele de securitate alimentară, dar acum deja rămâne la latitudinea serviciului sanitar să decidă", a spus Aleksei Alekseenko.

Informaţiile despre ridicarea embargoului la vinurile moldoveneşti survin pe fundalul vizilei la Chişinău a secretarului adjunct al Consiliului Suprem de Securitate din Federaţia Rusă, Iuri Zubakov, căruia presa din Republica Moldova i-a atribuit anterior o nouă iniţiativă de reglementare transnistreană.

Iniţiativă care pare să fi trezit nelinişte printre politicienii de la Chişinău, dar şi în mediile police din Uniunea Europeană şi SUA.

Serviciul de presă al Preşedinţiei a anunţat că Iuri Zubakov a venit la Chişinău pentru a discuta detalii despre apropiata întâlnire a lui Vladimir Voronin cu Vladimir Putin care va avea loc la sfârţitul lunii curente.Sursa citată nu precizează data şi locul întrevederii.