Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-15/1286-1286.html
Data: Jun 15, 2007 (02:37)

Modova anunţă reluarea exporturilor de vinuri în Rusia în timpul apropiat

Potrivit agenţiei Moldpres, după încheierea summitului neformal al şefilor de stat ai CSI la Sankt Petersburg, preşedintele FR Vladimir Putin a indicat ministrului Agriculturii al Rusiei, Aleksei Gordeev, şefului Serviciului Federal Vamal, Andrei Veliaminov, şefului „Rospotrebnadzor”, Gennadi Onişcenko, să reia imediat importurile de vinuri din Republica Moldova. Indicaţii similare au fost date de Vladimir Voronin ministerelor şi departamentelor similare din Republica Moldova.

Totodată, potrivit presei ruse, direcorul Agenţiei „Moldova-Vin” Iurie Mudrea a declarat că vinificatorii moldoveni intenţionează să obţină 30-35 % din volumul exportuilor anterioare în Rusia, însă de data aceasta ei vor comercializa vinuri de calitate şi de colecţie. De aceea, unii experţi susţin că unele vinuri moldoveneşti vor costa mi scump decât cele din Franţa sau Spania, iar vinurile ieftine vor ocoli Rusia.

Reprezentantul Comitetului pentru CSI al Consiliului Federaţiei Vadim Gustov a declarat că vinurile din Moldova, cel mai probabil, se vor întoarce pe piaţa Rusiei. „Noi susţinem înăsprirea regulilor de import a vinurlor şi apei din Georgia şi Moldova, dar considrăm că situaţia de criză care a apărut este o problemă pur politică şi trebuie soluţionată prin metode corespunzătoare”, a spus el.

Precum consideră reprezentantul uniunii participanţilor la piaţa de alcool, Vadim Drobiz, „nimeni nu va permite Moldovei să aducă aici vinuri ieftine şi să facă concurenţă vinificatorilor ruşi, producţia cărora, apropo, deja s-a scumpit”. Creşterea preţurilor este condiţionată de criza în industria alcoolului, generată de interdicţia la importul vinurilor din Georgia şi Moldova. În medie, preţurile au crescut cu 50-100 ruble. În ceea ce priveşte volumul de livrare, experţii consideră că acesta se va reduce de 7-8 ori.