Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-14/1263-1263.html
Data: Jun 14, 2007 (00:21)

Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa - decoraţi de Traian Băsescu cu "Steaua României"

Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa - decoraţi de Traian Băsescu cu "Steaua României"

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat la 13 iunie curent Decretul privind conferirea Ordinului Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler domnilor Andrei Ivanţoc, Alexandru Leşco şi Tudor Petrov Popa, pentru patriotismul, eroismul şi tăria morală de care au dat dovadă. 

Totodată, Andrei Ivanţoc şi Tudor Popa sunt aşteptaţi în România. Potrivit presei române, şeful Departamentului pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, Mihai Gheroghiu, a efectuat recent o vizită la Chişinău, în cadrul căreia s-a întâlnit cu foştii deţinuţi politici de la Tiraspol, Andrei Ivanţoc şi Tudor Petrov-Popa. Amintim că Ivanţoc şi Petrov-Popa sunt cetăţeni atât ai Republicii Moldova, cât şi ai României.

După întrevedere, Mihai Gheorghiu, a făcut o declaraţie pentru presă în curtea Ambasadei României la Chişinău. Iată ce a declarat şeful DRRP:

„Am venit la Chişinău să aduc salutul Guvernului României pentru Tudor Popa şi Andrei Ivanţoc, eliberaţi de curând. Să aduc totodată mulţumirile poporului român pentru puterea de a rezista atâţia ani presiunilor şi nedreptăţii. Sunt personal deosebit de onorat că m-am putut afla aici, că am putut vorbi cu cei doi români. I-am asigurat de întregul nostru sprijin, de toată colaborarea noastră pe durata următoare. Le-am făcut o invitaţie oficială în România, o invitaţie a Guvernului României, la un lung sejur în România pentru o perioadă de recuperare, de readaptare. Ne-am bucurat să auzim răspunsul pozitiv al domniilor lor. Îi aşteptăm încă din această vară în România unde sper să îi facem să cunoască România, să o iubească mai mult şi să fim împreună în continuare în această perioadă”.Întrebat de jurnalişti cum i s-au părut în timpul discuţiei cei doi foşti deţinuţi, domnul secretar de stat a declarat: „Cred că procesul de readaptare la o viaţă normală este în plin curs. Întâlnirea cu ei a fost emoţionantă şi pentru mine. Cred că pe măsură ce timpul va trece, îşi vor reveni complet şi vor putea să ajungă până la o normalitate deplină. Am înţeles de la domniile lor că toate aceste schimbări şi inovaţii tehnologice din aceşti cincisprezece ani au fost extraordinare pentru ei. Să te adaptezi la această multitudine de lucru este, în sine, un proces de durată. Le dorim tot binele, le dorim să-i ajute Dumnezeu şi ne rugăm pentru familiile lor şi pentru întreg poporul român şi speranţele sale binecuvântate”, a spus şeful DRRP, Mihai Gheorghiu.