Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-13/1244-1244.html
Data: Jun 13, 2007 (16:13)

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

În cadrul vizitei oficiale în Republica Elenă, Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu Primarul oraşului Atena.

În cursul întrevederii, Nikitas Kaklamanis l-a informat pe şeful statului despre modul de organizare a activităţii Primăriei capitalei şi de administrare a acesteia. Primarul Atenei a pledat pentru intensificarea contactelor dintre autorităţile  Chişinăului şi Atenei, exprimîndu-şi disponibilitatea de a oferi părţii moldoveneşti experienţa avansată în domeniul gestionării şi modernizării capitalei.

Într-un cadru festiv, Primarul capitalei i-a înmînat şefului statului Medalia de Aur a oraşului Atena, conferită Preşedintelui prin decizia Consiliului Municipal al Atenienilor în semn de onoare şi drept confirmare a sentimentelor de prietenie faţă de poporul moldovenesc.

În discursul rostit cu această ocazie, Nikitas Kaklamanis a menţionat că prezenţa şefului statului la Atena confirmă legăturile istorice şi culturale de prietenie ale celor două ţări. Oficialul grec a menţionat că Ypsilante şi Philipidis au rămas în memoria istorică a celor două popoare în calitate de protagonişti atît ai istoriei moldoveneşti, cît şi a celei elene. Aceste personalităţi remarcabile, precum şi numeroase monumente istorice, evidenţiază valoarea simbolică a relaţiilor multiseculare ale popoarelor noastre, idealurile lor comune, a spus Nikitas Kaklamanis.   

Primarul capitalei elene a mai afirmat că astăzi Chişinăul şi Atena găsesc noi  motive pentru aspiraţii comune, moştenirea istorică oferindu-ne prilejul  aprofundării continue a relaţiilor bilaterale în interesul şi beneficiul celor două popoare. Din aceste considerente este de datoria autorităţilor celor două state să creeze posibilităţi pentru ca popoarele noastre să păşească împreună pe calea istoriei în familia unită europeană, a declarat Primarul oraşului Atena. Nu putem vorbi despre o familie europeană reală, dacă nu există o deplină reprezentare în ea a tuturor popoarelor şi ţărilor din Europa de Sud-Est, a mai precizat Nikitas Kaklamanis.

Preşedintele, la rîndul său, a mulţumit pentru acordarea înaltei distincţii, menţionînd că ea este o apreciere a relaţiilor moldo-elene seculare foarte bune, o recunoaştere a eforturilor poporului moldovenesc de realizare a vocaţiei sale europene.

Vladimir Voronin a mai subliniat însemnătatea producerii la Chişinău a unui asemenea important act istoric pentru poporul elen cum a fost semnarea declaraţiei de independenţă a Greciei.

Preşedintele a remarcat şi legăturile foarte strînse spirituale dintre cele două popoare, bazate pe valori ortodoxe comune. În acest sens, Vladimnir Voronin a relevat contactele intense ale Domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, ale altor voievozi moldoveni cu mănăstirile de pe Muntele Sfînt Atos, despre care mărturisesc numeroase documente şi monumente istorice.

Popoarele noastre au fost şi vor fi mereu împreună în realizarea celor mai înalte idealuri, vizita curentă la Atena fiind o confirmare a relaţiilor sincere şi profunde de prietenie dintre Republica Moldova şi Republica Elenă, a declarat Vladimir Voronin.

2007-06-13