Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-12/1234-1234.html
Data: Jun 12, 2007 (17:37)

Negocierile în format 5 plus 2 în problema transnistreană ar putea fi reluate la sfârşitul lunii iunie la Vinniţa sau Odesa

Într-un interviu acordat recent publicaţiei ucrainene „Zerkalo nedeli”, şeful diplomaţiei moldoveneşti Andrei Stratan a lăsat să se înţeleagă că negocierile în format 5 plus 2 în problema transnistreană ar putea fi reluate la sfârşitul lunii iunie la Vinniţa sau Odesa. Întrebat cât de mare este probabilitatea că la finele acestei luni, la Vinniţa, vor fi reluate negocieilre în problema transnistreană în format 5+2, Andrei Stratan a răspuns că speră că „înţelegerile obţinute în cadrul întrevederilor dintre unii participanţi la procesul de negocieri vor fi realizate în formatul 5+2 la Vinnţa sau Odesa”. Totodată, el a spus că acordul autorităţilor transnistrene în acest sens încă nu a fost obţinut.

Referindu-se la planul Iuşcenko de soluţionare a conflictului transnistrean, Stratan a spus că acest document rămâne a fi unul prioriar în reglementarea problemei transnistrene. Astfel, el a menţionat că Moldova a pregătit un set de documente care, pe lângă hotărârile Parlamentului moldovean privind principiile de soluţionare a conflictului transnistrean adoptate în 2005, conţine şi inţiativele preşedintelui Iuşcenko. Potrivit lui Stratan, ultima dată pachetul de documente a fost examinat de către reprezentanţii Moldovei la Moscova în luna ianuarie curent. „La 6 aprilie în cadrul întrevederii la Moscova cu ministrul Afacerilor Externe al FR Serghei Lavrov a fost menţionat că are loc o sistematizare şi generalizare a poziţiei Rusiei”, a spus Stratan. El a menţionat că, înainte de plecarea sa la Sankt-Petersburg, preşedintele Voronin a avut o convorbire telefonică cu Javier Solana şi a confirmat că în cadrul întrevederii discuţiile vor fi purtate numai în jurul acestui pachet de documente. El a negat categoric existenţa unui alt plan sau a unor modificări în poziţia Moldovei faţă de problema transnistreană, excluzând existenţa unul plan „Kozak-2”, „Kozak-3” sau „Zubakov -1”. De asemenea, Stratan a menţionat că nu au loc nici un fel de negocieri separate dintre Chişinău şi Moscova.

„De fapt, nu există nici un document suplimentar. Noi de asemenea, aşteptăm cu mare nerăbdare propunerile FR, deoarece suntem interesaţi să vedem şi poziţia Rusiei faţă de acest set de documente”, a spus Andrei Stratan.

De notat că în cadrul summitul neformal al CSI, desfăşurat duminică la Sankt–Petersburg, preşedintele Ucrainei Victor Iuşcenko şi preşedintele Rusiei Vladimir Putin au convenit asupra unui set de paşi în vederea soluţionării problemei transnistrene. Aceşti paşi, însă nu au fost făcuţi publici, deocamdată. Totodată, până la finele acestui an se preconizează vizita preşedintelui Iuşcenko în Moldova. Această posibilitate a fost examinată în cadrul vizitei recente la Kiev a şefului diplomaţiei moldovene Andrei Stratan.