Trimite e-mail | Printeaza
Politic
12.06.2007

Moldova şi Grecia au semnat trei acorduri bileterale

În cadrul vizitei oficiale a  preşedintelui Moldovei Vladimir Voronin în Grecia, reprezentanţii celor două state au semnat trei acorduri bilaterale: cu privire la cooperarea în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei; vamal şi al administraţiei publice.

Potrivit serviciului de presă al preşedintelui moldovean, în cadrul întrevederii cu preşedintele elen Karolos Papoulias, Vladimir Voronin a menţionat existenţa unor relaţii foarte bune între cele două ţări şi popoare şi a unui dialog deosebit de consistent.

Preşedintele moldovean a apreciat sprijinul constant acordat de Grecia aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova, precum şi cooperarea fructuoasă în cadrul organizaţiilor internaţionale şi europene. Vladimir Voronin şi-a exprimat certitudinea că vizita actuală va contribui la impulsionarea colaborării bilaterale în diverse planuri, la apropierea celro două ţări şi popoare.

La finele întrevederii, Vladimir Voronin i-a înmânat şefului statului elen Karolos Papoulias „Ordinul Republicii” , care i-a fost conferit în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Elenă şi Republica Moldova.

La rândul său, Karolos Papoulias l-a decorat pe Vladimir Voronin cu Ordinul „Crucea Mântuitorului”, cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Elene.

Preşedintele Republicii Elene a apreciat înalt stadiul actual al relaţiilor bilaterale dintre Grecia şi Moldova, bazate pe tradiţii istorice şi culturale seculare. El a amintit că Alexander Ypsilanti, conducătorul mişcării antiotomane a grecilor din Moldova, înainte de revoluţia greacă din 1821 a activat la Chişinău şi că edificiul în care acesta a locuit reprezintă un monument istoric de valoare pentru partea elenă. Preşedintele Greciei şi-a exprimat speranţa că această clădire va fi transmisă părţii elene, care va găzdui viitoarea ambasadă a Republicii Elene în Republica Moldova, precum şi un centru cultural elen.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus