Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-12/1222-1222.html
Data: Jun 12, 2007 (15:45)

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, aflat în vizită oficială  în Republica Elenă, s-a întîlnit cu Prim-ministrul acestei ţări, Kostas Karamanlis.

Prim-ministrul elen a salutat prezenţa şefului statului la Atena, exprimîndu-şi convingerea că vizita actuală va contribui la aprofundarea şi extinderea  dialogului moldo-elen pe multiple planuri.

Kostas Karamanlis a remarcat importanţa semnării celor trei acorduri bilaterale - cu privire la cooperarea în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei; vamal şi al administraţiei publice - pentru consolidarea cadrului juridic moldo-elen şi intensificarea colaborării în sferele vizate.

Prim-ministrul Greciei a precizat că Republica Moldova a fost inclusă printre primele cinci ţări care vor beneficia de finanţare din partea Guvernului elen în scopul realizării unor diverse proiecte de interes reciproc. Domeniile prioritare în acest sens urmează a fi stabilite în cadrul reuniunii Comitetului interguvernamental moldo-elen, care se va desfăşura în luna noiembrie a anului curent. Kostas Karamanlis a subliniat interesul părţii elene pentru dezvoltarea colaborării dintre cele două state, în special, în domeniile energeticii, infrastructurii, agriculturii, turismului, industriei prelucrătoare şi textile.

Prim-ministrul a menţionat sporirea esenţială, în anul 2006, a volumului schimburilor comerciale dintre Republica Elenă şi Republica Moldova, subliniind importanţa intensificării cooperării bilaterale în domeniul economic. În context, premierul elen s-a arătat încrezător că reprezentanţii mediilor de afaceri din Republica Moldova, aflaţi la Atena în contextul vizitei oficiale în Grecia a Preşedintelui Vladimir Voronin, vor stabili oportunităţi de cooperare cu businessmenii eleni.

În altă ordine de idei, Prim-ministrul a remarcat cooperarea moldo-elenă eficientă pe plan european şi internaţional, referindu-se, în mod special, la interacţiunea dintre cele două state în cadrul structurilor regionale din Sud-estul Europei, din bazinul Mării Negre, precum şi din regiunea Ţărilor Balcanice.  

Kostas Karamanlis şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu faptul că Republica Moldova a aderat la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)  în anul 2006, perioadă în care Grecia a deţinut preşedinţia în organizaţia nominalizată.  Prim-ministrul a anunţat, în context, că autorităţile elene vor susţine demersurile Republicii Moldova cu privire la preluarea preşedinţiei în SEECP în perioada 2008-2009.

De asemenea, Prim-ministrul Republicii Elene a reiterat susţinerea autorităţilor elene a eforturilor ţării noastre de integrare europeană şi de reglementare a conflictului transnistrean. Grecia doreşte identificarea unei soluţii politice durabile a problemei transnistrene şi instaurarea păcii şi stabilităţii în această zonă, a declarat Kostas Karamanlis.

La rîndul său, Vladimir Voronin a exprimat gratitudinea conducerii Republicii Elene pentru susţinerea fermă a aspiraţiilor de integrare europeană şi a acţiunilor întreprinse de autorităţile ţării noastre în vederea reglementării conflictului transnistrean.

Şeful statului a subliniat că cooperarea regională în Europa de Sud-est reprezintă o prioritate a politicii externe a Republicii Moldova, menţionînd că o preşedinţie de succes a ţării noastre în SEECP va constitui un pas important în direcţia apropierii de Uniunea Europeană.

Preşedintele a exprimat recunoştinţa conducerii Greciei pentru includerea  Republicii Moldova în lista celor cinci ţări care, în mod prioritar, vor beneficia de asistenţă financiară din partea Guvernului elen.

Vladimir Voronin a mai remarcat faptul că semnarea, în cursul vizitei actuale, a trei noi acorduri de cooperare va completa cadrul juridic bilateral existent, acesta însumînd astfel 18 acorduri bilaterale care cuprind cele mai importante domenii de colaborare.

Şeful statului a susţinut iniţiativa lansată de Prim-ministrul Greciei referitor la necesitatea intensificării contactelor cultural-umane, accentuînd că acestea sînt bazate pe tradiţii istorice seculare.

În altă ordine de idei, Preşedintele Vladimir Voronin a invitat partea greacă să participe, pînă la inaugurarea unei misiuni diplomatice a acestei ţări la Chişinău, la activitatea Centrului comun de eliberare a vizelor cetăţenilor moldoveni.  În context, Kostas Karamanlis a dat asigurări să autorităţile elene vor examina posibilitatea aderării Republicii Elene la proiectul în cauză. 

2007-06-12