Trimite e-mail | Printeaza
12.06.2007

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, întreprinde o vizită oficială în Republica Elenă.

După ceremonia oficială de întîmpinare, desfăşurată la Palatul Prezidenţial de la Atena, şeful statului a avut o întrevedere tete-a-tete cu Preşedintele Greciei, Karolos Papoulias. La finele întrevederii, Vladimir Voronin i-a înmînat şefului statului elen „Ordinul Republicii”, care i-a fost conferit în semn de profundă gratitudine pentru contribuţia deosebită la dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre Republica Elenă şi Republica Moldova.

La rîdul său, Karolos Papoulias l-a decorat pe Vladimir Voronin cu Ordinul „Crucea Mîntuitorului”, cea mai înaltă distincţie de stat a Republicii Elene.  

Conform programului vizitei, Vladimir Voronin şi Karolos Papoulias au mai avut o întrevedere în format extins, cu participarea delegaţiilor celor două ţări.  

Preşedintele Republicii Elene a apreciat înalt stadiul actual al relaţiilor bilaterale dintre Grecia şi Moldova, bazate pe tradiţii istorice şi culturale seculare. Evenimente istorice de o mare importanţă pentru statul elen au marcat raporturile de prietenie între cele două popoare, care împărtăşesc idealuri şi valori comune – ale unei Europe unite, libere şi democratice, a declarat Preşedintele Greciei, reiterînd, în context, susţinerea fermă a aspiraţiilor de integrare europeană a Republicii Moldova.

Karolos Papoulias a amintit că Alexander Ypsilanti, conducătorul mişcării anti-otomane a grecilor din Moldova, înainte de revoluţia greacă din 1821 a activat la Chişinău şi că edificiul în care acesta a locuit reprezintă un monument istoric de valoare pentru partea elenă. Preşedintele Greciei şi-a exprimat speranţa în soluţionarea pozitivă a problemei transmiterii părţii elene a acestui obiectiv care va găzdui viitoarea ambasadă a Republicii Elene în Republica Moldova, precum şi un centru cultural elen.

Karolos Papoulias s-a arătat convins că actuala vizită a Preşedintelui Vladimir Voronin la Atena va contribui la dinamizarea cooperării bilaterale în diverse domenii, în interesul şi beneficiul ambelor ţări şi popoare. Şeful statului elen i-a mulţumit Preşedintelui Republicii Moldova pentru invitaţia de a vizita ţara noastră, anunţînd că o va onora în timpul cel mai apropiat.

La rîndul său, Vladimir Voronin a reconfirmat existenţa unor relaţii foarte bune, stabilite între cele două ţări şi popoare, şi a unui dialog deosebit de consistent,  purtat, în special,  după vizita întreprinsă de şeful statului în toamna anului trecut  la Meeles. 

Preşedintele Republicii Moldova a accentuat, de asemenea, că relaţiile excelente dintre popoarele moldovenesc şi elen sînt bazate pe bogatele şi frumoasele tradiţii istorice.

Vladimir Voronin a mai remarcat deschiderea totală, manifestată de partea greacă în relaţiile cu Republica Moldova, atmosfera de prietenie şi sinceritate care caracterizează raporturile moldo-elene.

Preşedintele a apreciat sprijinul constant acordat de Republica Elenă aspiraţiilor de integrarea europeană a Republicii Moldova, precum şi cooperarea fructuoasă în cadrul organizaţiilor internaţionale şi europene. Vladimir Voronin şi-a exprimat certitudinea că vizita actuală va contribui la impulsionarea colaborării bilaterale în diverse planuri, la apropierea ţărilor şi popoarelor noastre.

În prezenţa celor doi şefi de stat,  a avut loc ceremonia de semnare  a trei acorduri bilaterale: cu privire la cooperarea în domeniile culturii, educaţiei şi ştiinţei; vamal şi al administraţiei publice.

De asemenea, Vladimir Voronin a depus flori la Monumentul Soldatului Necunoscut din capitala Republicii Elene.  

2007-06-12

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus