Trimite e-mail | Printeaza
12.06.2007

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a RM

La 09 iunie 2007 Procuratura militară Chişinău a declanşat urmărirea penală în baza art.art.373 alin.(2) lit.b) şi 378 alin.(2) Cod penal, pe faptul încălcării regulilor de mînuire a armei de către persoane cu funcţii de răspundere ale BrIM-2 şi neglijenţei criminale din partea factorilor de decizie ai Ministerului Apărării la organizarea şi efectuarea tragerilor de către persoane civile în rezultatul cărora a decedat cet.D.Comanac.Drept temei pentru începerea urmăririi penale a servit depistarea pe teritoriul poligonului „Bulboaca” al Armatei Naţionale la 09 iunie 2007 în jurul orelor 1320 a cadavrului cet.Dumitru Comanac cu plaga de foc în regiunea frunţii.

În urma cercetării la faţa locului s-a stabilit, că la 09 iunie 2007 în jurul orei 1200, cu acordul ministrului apărării Valeriu Pleşca, un grup de jurnalişti în număr de 28 persoane au executat trageri de luptă din armamentul de infanterie (pistol-mitralieră de tip „Kalaşnicov” calibrul 7,62 mm).

Tragerile au fost legalizate prin ordinele comandantului Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată nr.182 şi 183 din 05 iunie 2007, în scopul familiarizării jurnaliştilor cu poligonul „Bulboaca” al Armatei Naţionale, şi s-au efectuat în prezenţa ministrului.

Începînd cu ora 13.00, persoanele cu funcţii de răspundere ale Batalionului 2 al Brigăzii nr.2 Infanterie Motorizată au continuat tragerile de luptă în scopul verificării şi reglării pistoalelor-mitralieră nominalizate şi a unei mitraliere de acelaşi tip şi calibru, care a durat pînă la ora 13.40.

În cadrul urmării penale incontestabil s-a stabilit neglijenţa persoanelor cu funcţii de răspundere la organizarea şi efectuarea tragerilor din armamentul de infanterie la poligonului „Bulboaca” al Armatei Naţionale, care ilegal au admis la această măsură persoane civile. De asemenea este vădit neglijenţa persoanele cu funcţie de decizie exprimată în neîntreprinderea măsurilor necesare în vederea asigurării securităţii tragerii.

Serviciul de presă al Procuraturii Generale a RM

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus