Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-12/1215-1215.html
Data: Jun 12, 2007 (01:28)

Bazele SUA din România şi Bulgaria, discutate marţi la conferinţa CFE de la Viena

Problema bazelor americane din România şi Bulgaria va fi abordată marţi, la Viena, la conferinţa extraordinară convocată de Rusia, care ia în considerare să îşi suspende participarea la Tratatul privind Forţele Convenţionale din Europa (CFE), transmite AFP.

"Suntem foarte îngrijoraţii, (pentru că -n.red.) va implica desfăşurarea de trupe americane" în cele două ţări, a declarat luni, cu o zi înainte de o conferinţă internaţională a celor 30 de ţări semnatare, şeful delagaţiei ruse, Anatoli Antonov.

Preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat în mai multe ocazii instalarea bazelor americane în România şi Bulgaria, care ar contraveni, potrivit liderului de la Kremlin, Tratatului asupra Forţelor Convenţionale în Europa din 1992. Putin a evocat din nou, la sfârşitul lunii aprilie, bazele din România şi Bulgaria, atunci când a anunţat că Rusia se va retrage, cel puţin cu titlu provizoriu, din acest tratat.

În termenii acordurilor bilaterale încheiate în 2006 cu Washingtonul, România şi Bulgaria au acordat permisiunea armatei americane de folosi instalaţii militare ce pot servi unor operaţiuni americane, în special forţelor speciale. NATO afirmă că aceste acorduri nu intră sub incidenţa Tratatului CFE, pentru că efectivele prevăzute sunt prea mici - câteva mii, chiar câteva sute de militari americani şi echipamentele lor de prepoziţionare.

Şeful delegaţiei ruse la conferinţa extraordinară a ţărilor semnatare a CFE a declarat că Moscova ia în considerare să îşi suspende participarea la tratat, dar nu să se retragă complet din acesta. Reprezentanţii statelor se vor întâlni la sediul Organizaţiei pentr Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).

"Nu vorbim de o retragere, ci de suspendare (...). Luăm în considerare un moratoriu", a declarat Antonov, un înalt responsabil rus pe probleme de securitate.

Tratatul CFE, semnat în 1990 pentru a marca sfârşitul Războiului Rece şi "adaptat" în 1999, limitează desfăşurarea de arme conveţionale în Europa.

Rusia a convocat o conferinţă extraordinară, în primul rând pentru că "nu poate să îşi mute liberă trupele pe teritoriul său", a explicat Antonov. "Noi decidem ce forţe armate vrem să desfăşurăm", a spus el, vorbind de "limitările inechitabile" impuse prin tratat.

Dosarul scutului american antirachetă, care îl irită pe Putin, nu va fi abordat, însă, în timpul conferinţei. "Este o problemă complet separată", care va fi abordată la alt nivel, a explicat Antonov.

Sursa: NewsIn