Trimite e-mail | Printeaza
Politic
09.06.2007

Valdas Adamkus: Lituania, ca şi UE speră că problema transnistreană va fi soluţionată transparent

Valdas Adamkus: Lituania, ca şi UE speră că problema transnistreană va fi soluţionată transparent

În cadrul vizitei de lucru în Lituania, preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a avut o întrevedere cu şeful statului lituanian, Valdas Adamkus. Potrivit sericviului de presă al Preşedinţiei moldovene, cei doi şefi de stat au efectuat un schimb larg de opinii cu privire la dezvoltarea cooperării moldo-lituaniene, la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova şi de reglementare a conflictului transnistrean.

În declaraţiile făcute la finele întânirii, Vladimir Voronin a menţionat că discuţia purtată cu Valdas Adamkus a fost una binevenită, care oferă posibilităţi pentru examinarea unui spectru larg de chestiuni.

Potrivit servciului de presă al preşedintelui lituanian, Valdas Adamkus şi-a exprimat speranţa în rezolvarea conflictului transnistrean cu participarea tuturot părţi interesate. „Lituania, care şi întreaga Uniune Europeană  speră că problema transnistreană va fi soluţionată transparent şi cu participarea tuturor părţilor”, a spus  Valdas Adamkus. El a menţionat că UE ar ptrebuis să-i acorde Moldovei acelaşi statut comercial aca ca şi în ţările Baltice. Valdas Adamkus a propus o asistenţă din partea experţilor lituanieni.    

Valdas Adamkus a reconfirmat sprijinul ferm al Republicii Lituania pentru aspiraţiile de integrare europeană ale Republici Moldova şi pentru eforturile de reglementare transnistreană. Valdas Adamkus a exprimat interesul părţii lituaniene pentru aprofundarea şi extinderea relaţiilor de colaborare ditre Republica Moldova şi Republica Lituania în diverse domenii.

Şeful statului lituanian l-a invitat pe Vladimir Voronin să participe, în toamna anului curent, la un forum internaţional în probleme de securitate energetică, care se va desfăşura la Vilnus, invitaţie acceptată de Preşedintele Republicii Moldova.

În capitala Lituaniei, Vladimir Voronin a avut o întâlnire informală cu ex-Preşedintele acestei ţări, Algirdas Brazauskas.

În seara zilei de astăzi, Vladimir Voronin s-a deplasat la Sankt Petersburg pentru participare la lucrările summit-ului informal al Şefilor de Stat din CSI.

***

Fotogalerie

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus