Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-08/1150-1150.html
Data: Jun 8, 2007 (15:49)

Serviciul de presă al Preşedintelui Republicii Moldova

Preşedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, s-a întîlnit cu Directorul Executiv al Băncii Mondiale, Herman Wijffels, şi cu Directorul Executiv al Fondului Monetar Internaţional, Age Bakker, aflaţi la Chişinău pentru participare la şedinţa anuală a Constituenţei FMI şi BM, desfăşurată pentru prima dată la noi în ţară.

Directorul Executiv al Băncii Mondiale, Herman Wijffels, a apreciat în termeni pozitivi politicile financiar-economice promovate de Republica Moldova, menţionînd corectitudinea direcţiei urmate de ţara noastră în realizarea reformelor social-economice. Oficialul de la Banca Mondială a afirmat că Moldova mai are de rezolvat multe probleme, precizînd totodată că, în pofida dificultăţilor existente, ea face faţă situaţiei.

Herman Wijffels a reconfirmat disponibilitatea BM de a susţine şi pe viitor Republica Moldova, anunţînd, în context, că ieri Consiliul Directorilor Băncii Mondiale a debursat împrumutul - Proiectul servicii de sănătate şi asistenţă socială pentru Moldova, în valoare de 17 milioane dolari, coordonat anterior. 

Şeful statului a exprimat gratitudine BM pentru asistenţa oferită Republicii Moldova, în special, în implementarea, prin intermediul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova (FISM),  a  unor diverse proiecte sociale: de reabilitare a obiectivelor de menire socială şi culturală în mediul rural.  

Preşedintele a menţionat, de asemenea, că, pe lîngă dezvoltarea colaborării existente în sfera socială, autorităţile moldoveneşti mai sînt interesate în obţinerea sprijinului Băncii Mondiale în realizarea Strategiei de asigurare cu apă potabilă şi canalizare, aprobată recent de către Guvern, şi a proiectelor de modernizare a infrastructurii de transport din ţară.

Directorul Executiv al Fondului Monetar Internaţional, Age Bakker a reafirmat, la rîndul său,  sprijinul FMI a politicilor macroeconomice, bugetare şi a reformelor structurale, promovate de Republica Moldova, remarcînd faptul că, în pofida şocurilor externe din anul 2006, autorităţile moldoveneşti au reuşit să menţină o stabilitate macroeconomică. Age Bakker a mai amintit, în context, că, avînd în vedere situaţia dificilă prin care a trecut Republica Moldova în virtutea unor factori  nefavorabili externi, FMI şi-a modificat programul Facilitatea de Reducere a Sărăciei şi Creştere Economică (PRGF) pentru ţara noastră, sporind volumul de asistenţă.

Oficialul Fondului Monetar Internaţional a mai accentuat viziunea pozitivă a FMI privitor la rezultatele celei de-a doua evaluări de ţară, ceea ce inspiră încrederea unei decizii favorabile a Consiliului Directorilor FMI, care se va întruni în luna iulie curent, referitor la acordarea următoarei tranşe în cadrul PRGF.

De asemenea, Age Bakker a remarcat oportunităţile foarte bune pentru ţara noastră    în urma desfăşurării la Chişinău a reuniunii statelor membre ale Constituenţei FMI şi BM.

Şeful statului, Vladimir Voronin, a remarcat dialogul eficient şi constructiv existent între Republica Moldova şi FMI, subliniind interesul părţii moldoveneşti pentru intensificarea cooperării cu această instituţie financiară internaţională.

Republica Moldova se confruntă cu multe probleme, dar are şi mulţi prieteni, inclusiv  Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, care îi acordă sprijin în depăşirea dificultăţilor de moment, a declarat Preşedintele. Aceasta confirmă  existenţa unei  încrederi reciproce privitor la sarcinile trasate şi acţiunile  întreprinse în realizarea politicii economice, a conchis Vladimir Voronin.

2007-06-08