Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-07/1115-1115.html
Data: Jun 7, 2007 (02:12)

Conferinţă OSCE la Bucureşti, pe tema combaterii discriminării şi promovării respectului

La Palatul Parlamentului a început astăzi o conferinţă a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, a cărei principală temă este combaterea discriminării.

La evenimentul, care durează două zile, participă reprezentanţi ai celor 56 de state membre ale OSCE, precum şi ai unor organizaţii non-guvernamentale.

Conferinţa a fost deschisă de preşedintele României Traian Băsescu care a susţinut un discurs. "Sper ca revenirea României în familia ţărilor europene să garanteze respectul românilor. Avem obligaţia de a acţiona astfel încât fiecare cetăţean să se simtă respectat", a declarat şeful statului.

Traian Băsescu a precizat că România "s-a dotat cu una dintre cele mai cuprinzătoare legislaţii privind drepturile şi protecţia minorităţilor. Din păcate, acest tratament de tip european nu se regăseşte la state vecine, precum Serbia, Ucraina, pe teritoriul cărora se află cetăţeni români". El consideră că fiecare stat trebuie să-şi implementeze mecanisme prin care să combată discriminarea, xenofobia sau rasismul.

"Cred că o societate este democratică în măsura în care drepturile fiecărei persoane sunt respectate", a adăugat preşedintele României.

Iniţiativa, lansată în 2005 de ministrul român al Afacerilor Externe, reprezintă o acţiune de follow-up la Conferinţa OSCE privind combaterea antisemitismului şi a altor forme de intoleranţă din 2005, de la Cordoba. Conferinţa de la Bucureşti va fi focalizată pe implementarea angajamentelor asumate de statele participante la conferinţele pe aceeaşi temă.

Primul-ministru Călin Popescu–Tăriceanu a avut, miercuri, o întrevedere cu reprezentanţi ai organizaţiilor evreieşti internaţionale din Statele Unite ale Americii, condusă de Rabbi Andrew Baker, care participă la Conferinţa OSCE. Premierul şi reprezentanţii organizaţiilor evreieşti au subliniat importanţa susţinerii eforturilor pentru combaterea antisemitismului, a intoleranţei şi discriminării, precum şi prioritatatea încurajării dialogului intercultural şi interreligios.

Peste 1.300 de cadre ale Ministerului de Interne asigură buna desfăşurare a conferinţei. Pentru fluidizarea trafiului rutier, Ministerul de Interne le recomandă cetăţenilor evitarea zonei centrale a Capitalei.

Sursa: Realitatea.net