Trimite e-mail | Printeaza
IT
06.06.2007

Cenzura pe internet

Cenzura pe internet

Libertatea de exprimare pe internet este ameninţată în mai multe ţări, avertizează un raport al organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.

Accesul la informaţiile online ar fi blocat selectiv de autorităţi, în complicitate uneori cu mari companii din domeniul internetului.

În raportul Amnesty International figurează cel puţin 25 de state în care libertatea de exprimare şi accesul la internet ar fi controlate.

Între aceste ţări Iranul, Coreea de Sud, India, Thailanda, Tunisia şi Maroc unde, spun apărătorii drepturilor omului, anumite pagini online nu pot fi accesate.

În alte părţi ale lumii, de pildă Egipt şi Siria, deţinătorii unor site-uri neagreate de autorităţi sunt arestaţi. Un tânăr egiptean în vârstă de 22 de ani a fost condamnat la 4 ani de închisoare chiar anul acesta sub acuzaţiile de "atentat la valorile religioase" şi "defăimare a preşedintelui ţării", ca urmare a unor informaţii postate pe pagina sa de internet.

O situaţia similară şi în China, care a blocat accesul la anumite informaţii virtuale, pedepsind pe cei care le-au postat.

Este modelul unui internet care e pus în slujba creşterii economice, dar care ameninţă libertatea de exprimare şi dreptul la viaţă privată - un model care începe să fie din ce în ce mai popular, susţin autorii raportului.

Mai mult, tot ei susţin că deţinătorii unora dintre cele mai utilizate pagini de internet, între care Yahoo, Google şi Microsoft, ar fi în complicitate cu autorităţile din China care au cenzurat accesul la internet.

Reprezentanţi ai companiei Yahoo ar fi ajutat chiar la identificarea unui jurnalist care a fost apoi arestat pentru exprimarea unor opinii online.

Amnesty International vorbeşte despre răspândirea unui "virus al represiunii"

Dacă în urmă cu 10 ani, lumea virtuală era privită ca o unealtă în folosul libertăţii de exprimare, există temeri acum că scopul nu va putea fi atins.

Dacă nu vor fi luate măsuri cât mai curând, internetul va deveni de nerecunoscut ca urmare a acţiunii guvernelor din anumite ţări, avertizează organizaţia.

Raportul Amnesty Internaţional a fost făcut public în ajunul unui eveniment online: întâlnirea miercuri seară a victimelor represiunii în spaţiul cibernetic din toată lumea.

Se aşteaptă ca mii de utilizatori să urmărească dezbaterile în direct pe pagina de internet a organizaţiei.

Sursa: BBC

Amnesty International

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus