Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.06.2007

Pentru aprovizionarea cu apă potabilă a tuturor localităţilor din Moldova până în anul 2025 sunt necesare 33,7 mlrd. Lei (2,02 mlrd. Euro)

Pentru aprovizionarea cu apă potabilă a tuturor localităţilor din Moldova până în anul 2025 sunt necesare 33,7 mlrd. Lei (2,02 mlrd. Euro)

Aceasta prevede Strategia privind aprovizionarea cu apă potabilă şi canalizare a localităţilor din Republica Moldova, aprobată miercuri de Guvern. Instalarea sistemelor de apă potabilă şi de canalizare va fi efectuată în două etape: I etapă – 2008-2012, a doua - 2012 -2025. În prima etapă se prevede  conectarea la sistemul centralizat  prin  asigurarea cu apă potabilă din  cişmele stradale, în etapa a  doua  extinderea sistemului de  alimentare cu apă prin branşamentele individuale, care va asigura debitul mediu de 170 - 200 litri / persoană / zi. Sistemul de canalizare în localităţile rurale pentru perioada 2012-2025 va include construcţia  reţelelor  staţiilor de pompare şi de epurare al apelor uzate. Gradul de epurare a apelor uzate va corespunde respectiv  cerinţelor şi condiţiilor de deversare, în funcţie de clasificarea receptorilor naturali.În condiţiile unei rate constante anuale a investiţiilor pentru perioada 2008-2012 se poate stabili o valoare medie de circa 711,8 mil. lei /an, iar în perioada 2013-2025 valoarea medie de investiţii va constitui circa 1,7 mlrd.lei/an.Necesarul total de investiţii pentru restabilirea şi crearea infrastructurii adecvate a serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare calculat  este următorul:alimentarea cu apă şi canalizare în mediul urban - 16 002,5 mil. lei ;alimentarea cu apă şi canalizare în mediul rural  - 17 716,9mil. lei ;                

Total -  33 719,4 mil. lei.        Proiectele incluse în Strategie vor fi finanţate de la Bugetul de stat, din contul creditelor şi investiţiilor străine, precum şi prin contribuţia populaţiei. Guvernul va finanţa construcţia conductelor magistrale spre localităţile ţării, iar conectarea locuinţelor individuale va fi efectuată din contul consumatorilor.

La elaborarea Strategiei au participat: Ministerul Ecologiei şi Resurselor Naturale, Agenţia Construcţii şi Dezvoltare a Teritoriului, Ministerul Administraţiei Publice Locale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Economiei şi Comerţului, Institutul de proiectare „Acvaproiect”, Concernul Republican „Apele Moldovei” şi Autorităţile Publice Locale. Rolul de lider în elaborarea documentului îi aparţine MERN-ului şi celui de coordonator – MAPL-ului.

De notat că Fondul de Dezvoltare Economică Arabă din Kuweit  a oferit un credit de 6,5 milioane dolari SUA pentru finanţarea lucrărilor de renovare a sistemelor de alimentare cu apă în şase localităţi, cu rata dobînzii de 1,5%.

Totodată,  Banca Mondială a acordat Republicii Moldova, mijloacele financiare, în sumă de 12 mil. dolari SUA, care au drept scop sporirea bunăstării populaţiei în unele dintre cele mai sărace localităţi rurale, oraşe şi orăşele de dimensiuni medii, la o rată anuală de 0,75%, pe un termen de 40 ani. Mijloacele în cauză au fost recreditate întreprinderilor de aprovizionare cu apa şi canalizare din oraşele Cahul, Orhei, Soroca, Ştefan Vodă şi mun.Bălţi. Obiectivele de bază ale  creditelor  menţionate sînt reabilitarea sistemelor de apă şi canalizare în vederea sporirii eficienţei şi calităţii serviciilor, întărirea şi perfecţionarea capacităţii operaţionale şi financiare a întreprinderilor "Apa Canal", reabilitarea serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în zonele rurale.     În prezent, de sisteme centralizate de alimentare cu apă potabilă dispun 1032 localităţi, dintre care 3 municipii, 52 oraşe (100%) şi 977 localităţi rurale, alcătuind doar 66% din numărul total al acestora. În prezent doar 49% din populaţia Ţării are acces la sistemele comunale de alimentare cu apă.Potrivit datelor statistice, funrizarea apei în Moldova este o activitatea ce generează pierderi. Astfel, în anul 2006, veniturile furnizorilor de apă potabilă au crescut cu 3%, până la 294,7 mil.  lei, iar cheltuielile - 335,3 mil. lei, înregistrând o majorare cu 10,5%. Din 540 de sisteme de alimentare cu apă din ţară 425 sunt funcţionale, iar 25 au fost închise în anul trecut, pentru că nu îndeplinesc normele sanitar-epidemiologice şi au utilajul uzat.În Moldova funcţionează 182 de sisteme de canalizare şi staţii de epurare a apei, inclusiv 109 în mediul rural, iar 73 - la oraşe. Pe parcursul unui an, numărul lor s-a redus cu 17. Costurile de întreţinere a staţiilor de epurare au sporit cu 10% - până la 154,9 mil. lei.Datoriile populaţiei pentru apă şi canalizare au crescut, într-un an, cu 7% -  până la 186,3 mil. lei.Epidemiologii afirmă că în 17,5% din apeducte apa nu corespunde normelor sanitare, iar în 11,1% - normelor microbiologice. Apa din peste 120 mii de fîntâni din ţară nu este bună de băut. Problema apei potabile este deosebit de stringentă la Cahul, Călăraşi, Ceadâr-Lunga, Taraclia, Rîşcani, H\nceşti, Ungheni, Şoldăneşti.

 

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus