Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.06.2007

George Bush: Libertatea poate fi amânată, însă nu poate fi negată

George Bush: Libertatea poate fi amânată, însă nu poate fi negată

Într-un discurs rostit la Praga preşedintele SUA George Bush a condamnat regimul comunist şi a reiterat valorile democratice, susţinute şi apărate fervent de către Statele Unite. Făcând un recurs în istoria comunismului în Europa, Bush a spus că, deşi comuniştii aveau o ideologie imperială, potrivit căreia ei pretindeau că cunosc direcţiile de evoluţie a istoriei, „până la urmă, aceasta a fost depăşită de oamenii simpli, care doreau să-şi trăiască vieţiile, să se roage la Dumnezeul lor şi să spună adevărul copiilor lor”.

El a spus că din toate acestea, statele şi popoarele din Europa Centrală şi de Est au tras multe învăţăminte şi au parcurs o cale anevoioasă de tranziţie spre democraţie. În acest context, Bush a declarat că „libertăţii poţi să te opui, libertatea poate fi amânată, însă libertatea nu poate fi negată”. „Apărarea libertării este mai mult decât o datorie morală – aceasta este singura cale reală de a ne apăra oamenii, în cele din urmă”,  a spus Bush.

George Bush a reiterat că  SUA îşi ia angajamentul să promoveze libertatea şi democraţia ca alternative represiunilor şi radicalismului şi că este o misiune istorică a Americii de a pune capăt tiraniei în întreaga lume.

Totodată, presedintele Casei Albe a acuzat lipsa democratiei de la Moscova, criticând în discursul sau şi sistemul politic chinez. „Prietenia noastră este una complexă. în domeniile în care avem interese comune colaborpm. În alte domenii avem dezacorduri puternice”, a afirmat George W. Bush referindu-se la relatiile SUA cu Rusia şi China.

De asemenea el a afirmat  că „războiul rece” s-a terminat şi că Republica Cehă nu mai este în poziţia de a alege între Rusia şi Statele Unite.

Liderul de la Casa Albă a felicitat Cehia pentru curajul pe care l-au avut cetăţenii săi care au luptat pentru libertate, mai ales cei care au trebuit să stea în închisoare pentru asta, cu referire la dizidenţii printre care s-a numărat şi fostul preşedinte, Vaclav Havel.

La conferinşa internaţională pe teme de securitate şi democraţie de la Praga au participat, printre alţii, liderul opoziţiei din Rusia, Garry Kasparov, din Belarus - Aleksandr Milinkievici, preşedintele Estoniei Toomas Hendrik Ilves, fostul dizident şi preşedinte al  Cehiei Vaclav Havel şi fostul dizident sovietic şi politician israelian Natan Sharansky.

Discursul Preşedintelui SUA Ggeorge Bush la Praga   

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus