Trimite e-mail | Printeaza
Externe
06.06.2007

Summitul G8 al celor mai puternic industrializate state

Summitul G8 al celor mai puternic industrializate state

În Germania, va avea loc summitul G8 al celor mai puternic industrializate state.

Întâlnirea are loc în contextul înrăutăţirii relaţiilor dintre Rusia şi statele occidentale.

Sub titlul "O ameninţare din partea Moscovei", Times scrie că felul în care Rusia s-a comportat în ultimul an de zile a iritat partenerii occidentali, din mai multe motive.

În lista acestor motive, întocmită de Times se numără: atitudinea Rusiei faţă de Georgia şi de Estonia, presiunile faţă de investitorii occidentali, limitarea libertăţii mass media.

Daily Telegraph scrie că a venit vremea ca G8 să redevină G7. "Rusia a fost admisă în grupul ţărilor puternic industrializate în perioada cât la putere se afla Boris Elţîn, în speranţa că apartenenţa la acest bloc va încuraja democratizarea ţării. Şi totuşi, libertatea introdusă în acei ani este acum revocată", mai scrie ziarul britanic, care adaugă: "Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt mai rele decât oricând de la încheierea războiului rece până în prezent. Au existat întotdeauna disensiuni legate de expansiunea NATO, de încălcări ale drepturilor omului în Cecenia, de simpatia Rusiei pentru ţări precum Iran. Acum însă neînţelegerile s-au mutat aproape de casă: preşedintele Putin ameninţă să îndrepte rachetele ruseşti spre oraşe europene."

Financial Times scrie despre ce ar trebui să obţină G8 în această săptămână, rezumând întreaga agendă în doar câteva cuvinte: clima, ajutoarele pentru ţările sărace şi propriul viitor.

"Dacă G8 ajunge la o înţelegere care să înlocuiască tratatul de la Kyoto şi dacă îşi onorează promisiunile în privinţa ajutoarelor, atunci îşi justifică existenţa pentru încă un an", scrie Financial Times, care se pronunţă totodată pentru includerea Indiei şi Chinei în grupul ţărilor puternic industrializate.

Independent scrie despre confruntările violente care au avut loc la sfârşitul săptămânii care tocmai s-a încheiat, la Rostock, în Germania, unde va avea loc summitul G8.

"Regiunea Rostock, care are un nivel crescut de şomaj, era marcată de resentimente încă înainte de venirea protestatarilor", crede ziarul britanic.

În fine, Guardian remarcă faptul că, ceea ce în 2005 era salutat ca fiind cea mai ambiţioasă promisiune făcută vreodată de G8 pare acum acum aproape o minciună.

E vorba de promisiunea că sărăcia pe continentul african va fi de domeniul trecutului.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus