Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-05/1070-1070.html
Data: Jun 5, 2007 (15:24)

Nevestele basarabence, infractori de granita

Moldovencele casatorite cu romani de pe valea Prutului sunt pandite de expulzare daca nu au permisele de sedere vizate.  

Basarabencele casatorite in satele de pe malul romanesc al Prutului au ajuns din nou in vizorul politistilor de frontiera. Desi nu fac decat sa locuiasca impreuna cu sotii si copiii lor, aceste femei se transforma in infractori ori de cate ori Politia de Frontiera face razie pentru a le verifica documentele de sedere in Romania.

Asa s-a intamplat si acum doua zile. Nina, de 30 de ani, si sora sa, Mariana, in varsta de 25 de ani, sunt doar doua dintre cele peste 50 de neveste originare din Republica Moldova care sunt obligate sa paraseasca Romania pentru ca le-au expirat permisele de sedere.

Vinovata ca si-a gazduit sora

Nina este sotia legitima a lui Maricel Ignat, in varsta de 33 de ani. Au impreuna patru copii, cel mai mic avand sase luni. Locuiesc de 16 ani in satul Poganesti din comuna vasluiana Stanilesti. Problemele au inceput de acum trei ani, cand regimul basarabenilor de pe teritoriul romanesc s-a inasprit.

„Vedeti cat de saraci suntem. Nu avem avere, nu avem nimic. De ani de zile stam cu frica in san ca nu cumva sa imi expire permisul de sedere anual pentru a fi expulzata. Nimeni din Romania nu se gandeste ca o mama cu patru copii nu poate fi expulzata de langa familia ei“, spune Nina Ignat printre lacrimi.

Mai mult, ultima vizita a surorii sale Mariana, al carei permis de sedere in Romania expirase de 39 de zile, i-a adus necazuri si mai mari. „M-au pus sub acuzatie pentru comiterea infractiunii de facilitare a sederii ilegale a unui cetatean strain. Adica, a surorii mele. Peste cateva zile ar fi trebuit sa imi prelungesc si eu permisul de sedere in Romania, insa nu cred ca o sa mi-l mai prelungeasca“, se vaita sotia lui Maricel Ignat.

Prea saraci sa-si prelungeasca permisul

Sora Ninei are o situatie mult mai grea. Mariana Enache a fost casatorita in satul vecin, Chersacosu, si are un baietel, acum in varsta de sapte ani. Dupa ce a divortat, instanta i-a incredintat copilul fostului sot. Mariana prefera sa locuieasca acum la sora ei, pentru ca astfel sa fie aproape de baietel.

„Muncesc cu ziua si iau bani, cate 30 de lei pe zi, din care ii cumpar haine si mancare baiatului“, explica basarabeanca. La razia de acum doua zile, politistii de frontiera au emis pe numele ei o decizie de expulzare, conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind regimul strainilor în România. Tanara este obligata sa paraseasca Romania pana pe data de 7 iunie.

„Nu vreau sa plec din Romania. Aici am copilul si nu-l pot lasa. Nu fac niciun rau. Stau aici aproape de copil. Nu am avut bani sa imi prelungesc permisul de sedere. Cer peste 10 milioane de lei (n.r.-lei vechi). Nici toata vara daca muncesc cu sapa nu pot strange atat“, se plange femeia.

Unde-i lege nu-i tocmeala

Dramele basarabencelor casatorite cu barbati de pe malul romanesc al Prutului si care nu au bani sa-si prelungeasca permisele de sedere nu are ecou asupra legii. „Mariana Enache din Republica Moldova trebuie sa paraseasca tara în termen de 15 zile. De asemenea, au fost întocmite acte premergatoare sub aspectul savarsirii de catre Nina Ignat, cetatean moldovean, a infractiunii de facilitare a sederii ilegale a unui cetatean strain“, a declarat Mihaela Straub, purtatorul de cuvant al Politiei Vaslui.

In satele de pe valea Prutului, indeosebi cele aferente comunei Stanilesti, sunt peste 50 de persoane in asemenea situatie. Desi au solicitat cetatenie romana, pentru a nu mai plati an de an toate taxele necesare eliberarii permisului de sedere, cererea nu a fost aprobata, din cauza procedurilor extrem de complicate.

Prevederi

Le trebuie cont in banca de 4.000 de lei

Potrivit legii, prelungirea dreptului de sedere pentru strainii casatoriti cu cetateni romani poate fi acordata succesiv pentru perioade de pana la un an numai daca sunt indeplinite conditiile initiale pentru care s-a cerut permiterea sederii in tara.

Dupa ce prezinta acte privitoare la identitatea sa si a sotului/sotiei din Romania, solicitantul trebuie sa faca dovada asigurarii sociale de sanatate si sa aiba adeverinta medicala care sa demonstreze ca este sanatos. Apoi trebuie sa achite taxe de peste 400 de lei. Solicitantii trebuie sa depuna actele cu 30 de zile inainte de expirarea termenului de sedere. In plus, trebuie sa faca dovada ca au intr-un cont bancar 4.000 lei cu care sa se intretina pe perioada sederii.  

Sursa: Evenimentul Zilei