Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.06.2007

Ministerul Reintegrarii RM: Iincidentele din Corjova s-au produs din cauza ineficienţei trupelor de menţinere a păcii

În legătură cu incidentul din 3 iunie din s.Corjova, Ministerul Reintegrarii RM a remis  spre difuzare urmatoarea declaraţie:

„Acţiunea violentă a administraţiei regiunii transnistrene avea drept scop compromiterea alegerilor locale în s. Corjova. Mai mult, organele de forţă ale regiunii au încercat să provoace organele de drept ale Moldovei cu scopul escaladarii crizei şi torpilării procesului de soluţionare a conflictului transnistrean. Urmare a violenţelor au fost reţinute şi ătute mai multe persoane, inclusiv membrul consiliului local şi raional Iurie Coţofană. Localitatea şi secţia de votare au fost complet blocate de a.n. “miliţieni”, inclusiv din subdiviziunile cu destinaţie specială, în rezultat alegerile au eşuat.

Criza a fost posibilă din cauza ineficienţei trupelor de menţinere a păcii care nu au fost în stare să-şi exercite mandatul şi să prevină încălcările, acţioninâd în strictă conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus din 21.07.1992 şi deciziile CUC.

Provocarea administraţiei de la Tiraspol şi lipsa reacţiei din partea trupelor de pacificatori cer o apreciere critică din partea mediatorilor şi a observatorilor, precum şi acţiuni active în vederea stabilizării situaţiei şi prevenirii pe viitor a incidentelor în Zona de Securitate. Totodată, sperăm că Federaţia Rusă şi Ucraina, în calitatea lor de state-participante la operaţiunea de menţinere a păcii vor utiliza toate pârghiile existente pentru a determina administraţia de la Tiraspol să renunţe la provocări în Zona de Securitate şi să revină la masa de tratative.

La fel vrem să atenţionăm persoanele responsabile pentru declanşarea crizei în s. Corjova să renunţe la alte încercări de destabilizare în regiune. Infracţiunile multiple ale a.n. “miliţii” şi altor organe de forţă din stânga Nistrului, comise în numele locuitorilor regiunii transnistrene împotriva cetăţenilor de rând şi persoanelor oficiale, urmăresc alte scopuri decât soluţionarea conflictului de pe Nistru.

Sintem profund indignaţi de cinismul administraţiei de la Tiraspol, care încearcă să acrediteze ideea că, în interesul locuitorilor din stânga Nistrului, în vara 2004 copiii, inclusiv cei orfani, au fost cu forţa daţi afară din şcolile moldoveneşti, şi în august 2004 au fost maltrataţi mai mulţi angajaţi ai ÎS Calea Ferata a Moldovei”, 3 mii de locuitori ai oraşelor Bender şi Tiraspol rămânând fără locuri de muncă. “Interesul public”, cum este perceput de administraţia regiunii transnistrene, nu poate servi drept scuză nici pentru represiunile împotriva locuitorilor satului Corjova.

Chişinăul oficial va continua să caute soluţii pentru a asigura în comun cu organizaţiile internaţionale respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, nelasându-se, totodată, provocat. Ţinând cont de angajamentul participanţilor în procesul de negocieri în formatul 5+2 pentru reglementarea diferendului transnistrean cu respectarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Moldovei, aşteptăm o poziţie activă a mediatorilor şi observatorilor, care ar determina administraţia lui Smirnov să revină la procesul real de soluţionare a conflictului şi ar preveni pe viitor tentativele de destabilizare a situaţiei”.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus