Trimite e-mail | Printeaza
Social
04.06.2007

Procuratura a intentat dosare penale în legătură cu incindentele din Corjeva

La 4 iunie curent, procuratura raionului Dubăsari a pornit urmărirea penală pe cazul împiedicării de către organele neconstituţionale de miliţie din or. Dubăsari şi din alte raioane controlate de regimul separatist ale aşa-numitei r.m.n., a exercitării libere a dreptului electoral şi a activităţii organelor electorale în baza art.181 pct. a) Cod penal (Împiedicarea exercitării libere a dreptului electoral şi a activităţii organelor electorale, săvîrşită prin blocarea localurilor secţiilor de votare).

Procurorii deja au acumulat probe ce confirmă faptul că la 03 iunie 2007 orele 07.15 min., în s. Corjevo raionul Dubăsari, din or. Dubăsari şi alte raioane controlate de regimul separatist ale aşa-numitei rmn, au sosit aproximativ 150 de angajaţi ai organelor neconstituţionale de miliţie, care au izolat teritoriul Centrului de Reabilitare a Bătrânilor, unde este amplasat Biroul electoral de circumscripţie nr. 15/5, au blocat trecerea pe teritoriu şi nu le-au permis cetăţenilor realizarea drepturilor sale la vot şi exercitarea normală a activităţii organului electoral indicat, încălcînd astfel prevederile art. 38 al Constituţiei RM.

În aceeaşi zi, procurorul raionului Dubăsari a pornit urmărirea penală în baza art.166 al.(2) lit. d), e) Cod penal – „Privaţiunea ilegală de libertate” pe faptul, că la 03 iunie 2007 orele 09.00 min., consilierul raionrl Iurie Coţofan, aflându-se în Corjevo raionul Dubăsari şi dorind să intre pe teritoriul Centrului de Reabilitare a Bătrânilor, unde era amplasat Biroul electoral de circumscripţie nr. 15/5, a fost reţinut de către 12 miliţieni, care, fiind îmbrăcaţi în uniformă: Aceştia  i-au aplicat multiple lovituri în diferite regiuni ale corpului imobilizându-l, i-au legat mâinele şi l-au transportat în secţia de miliţie din Dubăsari.

În urma implicării observatorilor militari ai forţelor de menţinere a păcii şi altor organisme internaţionale, la ora 23.15 min., Iurie Coţofan a fost eliberat. Astfel, ultimul a fost reţinut ilegal şi privat de libertate timp de 14 ore şi 15 min.

În cadrul urmăririi penale pe ambele cauze vor fi examinate şi alte aspecte vizînd încălcarea drepturilor cetăţenilor.

Urmărirea penală  este  exercitată de Procuratura Generală.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus