Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2007

Veaceslav Iordan contra Dorin Chirtoacă la Chişinău

Veaceslav Iordan contra Dorin Chirtoacă la Chişinău

Primele rezultate au sosit din capitala Chişinău unde va avea loc un al doilea tur de scrutin între candidatul Partidului Comuniştilor şi unul de opoziţie, pe fondul unei slabe participări la vot.

După numărarea a peste trei sferturi din voturi, în frunte se află actualul viceprimar interimar, Veaceslav Iordan, cu aproape 30 la sută din voturi, urmat de candidatul Partdului Liberal, Dorin Chirtoacă, cu ceva mai puţin de 24%.

Dorin Chirtoacă este cel mai tânăr dintre candidaţii înscrişi în competiţie şi este cunoscut publicului din România de la televiziune, unde a fost realizator el emisiunii "Surprize, surprize".

Restul candidaţilor nu au reuşit să depăşească 10 la sută din voturi.

Numărătoarea voturilor pentru Consiliul Municipal plasează în frunte Partidul Comuniştilor cu aproape 29%, urmat de Partidul Liberal cu 18%, Alianţa Moldova Noastră cu 11%, Partidul Democrat cu 6,5% şi Partidul Popular Creştin Democrat cu 6,2%.

Recul al Comuniştilor

Dorin Chirtoacă a declarat că va merge până la capăt şi că este convins că la Chişinău se va produce schimbarea care este aşteptată de 15 ani.

Pentru a-l învinge pe candidatul Partidului Comuniştilor, el va trebui să atragă votul majorităţii alegătorilor care i-au sprijinit pe ceilalţi candidaţi ai opoziţiei, iar în campania pentru primul tur atacurile reciproce au fost extrem de dure.

Veaceslav Iordan pare să fi plătit preţul unei campanii în care a refuzat orice dezbatere cu contracandidaţii, iar acum va fi probabil nevoit să se confrunte cu un candidat care ştie să vorbească mult mai bine şi mai convingător.

Candidatul Partidului Comuniştilor subliniază de fiecare dată experienţa sa, dar rezultatul turului doi va depinde şi de capacitatea celor doi competitori de a-i mobiliza pe abstenţionişti.

Participarea la vot a fost extrem de scăzută la Chişinău - 36,7%, faţă de restul.

Rezultatele Partidului Comuniştilor în capitală sunt cu circa 15% procente mai slabe decât în 2003, dar rezultatele din restul ţării nu au sosit încă şi este probabil ca acolo partidul de guvernământ să fi obţinut procentaje mai ridicate.

La Bălţi, al doilea oraş al ţării, de pildă, numărătoarea parţială a voturilor indică faptul că Vasile Panciuc, sprijinit de Partidul Comuniştilor ar fi reuşit să câştige din primul tur.

Sursa: BBC

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus