Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.06.2007

MAE din România consideră tardivă eliberarea lui Ivanţoc

Ministerul Afacerilor Externe a României a luat act de faptul că autorităţile separatiste şi nerecunoscute internaţional din regiunea transnistreană a Republicii Moldova l-au eliberat, sâmbătă, pe Andrei Ivanţoc din detenţia ilegală dar consideră acest lucru drept un gest 'tardiv' şi o 'sfidare' la adresa eforturilor depuse de comunitatea internaţională privind executarea unei decizii din 2004 a CEDO, informează un comunicat al MAE, remis, sâmbătă, ROMPRES.

De asemenea, MAE aşteaptă eliberarea neîntârziată şi a lui Tudor Petrov, ultimul membru al grupului Ilaşcu aflat în detenţie ilegală.

"La 8 iulie 2004, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunţat o hotărâre prin care constată ilegalitatea detenţiei cetăţenilor români A. Ivanţoc şi T. Petrov Popa de către aşa-zisele autorităţi din Transnistria şi solicită autorităţilor Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, să ia toate măsurile necesare în vederea eliberării imediate a acestora", se menţionează în comunicat.

Potrivit MAE, aplicarea deciziei CEDO în acest caz a fost urmărită permanent de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, forul însărcinat cu supravegherea executării hotărârilor CEDO, figurând săptămânal pe agenda acestui organism. În consecinţă, Comitetul Miniştrilor s-a exprimat, în numeroase rânduri, pentru rezolvarea acestui dosar, fiind adoptate si patru rezoluţii interimare prin care se solicită executarea rapidă a deciziei Curţii Europene a Drepturilor Omului.

'Ultima rezoluţie interimară a fost transmisă, de asemenea, Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, în vederea angajării acestora într-un efort colectiv pentru eliberarea celor doi deţinuţi', precizează MAE.

Conform sursei citate, în mod constant, preşedinţiile succesive ale Consiliului UE au prezentat, în numele statelor membre, declaraţii în cadrul Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei care au solicitat părţilor responsabile, pentru punerea în aplicare a hotărârii CEDO, să se conformeze în cel mai scurt timp.

"România şi-a exprimat, în mod activ, preocuparea faţă de situaţia celor doi cetăţeni români aflaţi în închisorile transnistrene şi a stimulat permanent organizaţiile internaţionale pentru implicare în soluţionarea acestui caz. Pe perioada deţinerii preşedinţiei Comitetului Miniştrilor, România a promovat adoptarea a două dintre cele patru rezoluţii interimare pe această temă, situaţia celor doi fiind înscrisă prioritar în dialogul cu factorii de conducere ai Consiliului Europei şi părţile responsabile", se subliniază în comunicatul MAE.

De asemenea, se menţionează faptul că partea română a întreprins demersuri şi a sesizat şi alte instituţii şi organizaţii internaţionale, precum ONU şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii, în încercarea de a pune capăt detenţiei arbitrare a lui Ivanţoc şi Petrov-Popa.

"Neexecutarea hotărârii CEDO nu are consecinţe exclusiv asupra părţilor responsabile, ci afectează însăşi credibilitatea Curţii şi a Consiliului Europei în ansamblu, în condiţiile în care este pentru prima dată când o hotărâre a instanţei de la Strasbourg rămâne neexecutată", se spune în comunicat.

În context, MAE deplânge lipsa de voinţă a părţilor la CEDO responsabile în aplicarea acestei decizii a Curţii şi subliniază că aceasta nu trebuie să aibă valoare de precedent.

"MAE asigură că România îşi va îndeplini, ca şi până acum, cu bună credinţă obligaţiile ce îi revin ca membru al Consiliului Europei şi va rămâne profund ataşată valorilor şi principiilor drepturilor omului aşa cum se regăsesc ele în Convenţia Drepturilor Omului", se mai afirmă în document.

Unul dintre ultimii doi membri ai Grupului Ilaşcu încarceraţi la Tiraspol, Andrei Ivanţoc, a fost eliberat, sâmbătă, în jurul orei 10, după exact 15 ani de detenţie ilegală petrecuţi în închisorile separatiştilor transnistreni. În jurul orei 11,20, Andrei Ivanţoc a ajuns la punctul de control Tighina, unde a fost predat Misiunii OSCE în Republica Moldova de către serviciile de securitate transnistrene. Sub influenţa presiunii psihice mari, în momentul în care a ieşit din autovehiculul serviciilor de securitate transnistrene, Andrei Ivanţoc a fugit în direcţia opusă, fiind blocat la pământ şi lovit de serviciile transnistrene. Întregul incident s-a petrecut sub ochii adjunctului ministrului de interne al Republicii Moldova.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus