Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-03/1016-1016.html
Data: Jun 3, 2007 (06:46)

Observatorii Coaliţiei 2007 semnalează mai multe nereguli la secţiile de votare în toată ţara

Până la această oră, observatorii Coaliţiei 2007 au înregistrat următoarele încălcări: în comuna Limbenii Noi şi în satul Danu din raionul Glodeni, în raionul Şoldăneşti şi în comuna Băcioi din municipiul Chişinău a fost împiedicatã deplasarea observatorilor Ligii pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova LADOM.  Unii membri ai birourilor electorale nu înţeleg statutul observatorilor naţionali, cum ar fi în comuna Cajba, Glodeni şi împiedică activitatea lor.   

În oraşul Cahul mai mulţi cetăţeni care domiciliază în raza secţiilor de votare nu s-au regăsit pe listele de bază şi au refuzat să fie înscrişi pe listele suplimentare, considerând că le-au fost încălcate astfel dreptul la vot. Tot la Cahul observatorii din partea Partidului Comuniştilor îşi întâmpină eventualii alegãtori în faţa secţiilor de vot, iar în mai multe secţii sigilarea urnelor şi votarea au început înainte de ora 7.00.

În satul Olişcani, raionul Şoldãneşti, listele electorale sunt prost întocmite, în liste fiind incluse persoane decedate sau cu nume de până la căsătorie.

La Drochia, un membru al biroului electoral a încercat să introducă în mod fraudulos în urna de vot 2 seturi de buletine (6 buletine de vot). Frauda a fost zădărnicită de un alt membru al biroului şi asupra acestui caz a fost întocmit un proces verbal.

La secţia de votare nr.235 din Codru, municipiul Chişinău, la distanţă de 100 m de secţie mai erau lipite afişe electorale. Totodată a fost înregistrat un caz de agitaţie electoralã în favoarea Partidului Comuniştilor. La intervenţia observatorilor, persoana a fost obligată să părăsească secţia de votare.

În secţia 1/113 din incinta întreprinderi de stat „Calea Ferată a Moldovei” sunt distribuite reviste promoţionale ale acesteia, conţinând materiale cu primul-ministru, Vasile Tarlev, şi directorul CFM, Miron Găgăuz.

În câteva secţii de votare din Chişinău observatorii Partidului Liberal aveau asupra lor ghiduri ale aleşilor locali cu simbolica partidului pe copertă.

Observatorii menţioneară că rata de participare a cetăţenilor este mai scăzut la această oră decât în alegerile precedente, iar atmosfera în secţii este, în general, calmă.

Membrii Coaliţiei 207 pot fi contactaţi la numerele de telefon  233946, 233947, 233948, Centrul Contact, Mihai Godea, Secretarul Coaleţiei sau la 069149217, Liliana Viţu, Coordonatorul pe comunicare al Coaliţiei.