Trimite e-mail | Printeaza
Social
01.06.2007

Trei funcţionari de stat au estorcat 5,7 milioane lei în schimbul nedeclanşării procedurii de faliment a unei companii

Este vorba despre şeful Direcţiei Juridice din cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat al RM, Dorin Ciobanu în vârstă de 32 de ani, administratorul holding-ului „Chişinău-Coninvest” Vladimir Bălan de 29 de ani şi administratorul procedurii de insolvabilitate al întreprinderii „MGFL 10 şi SA „Virens” Andrei Ciauş în vârstă de 21 de ani.  Potrivit unui comunicat al MAI, timp de un an, aceştia au extorcat bunuri în valoare de peste cinci milioane de lei de la un director al unei întreprinderi private specializate în construcţii, acestea fiind cerute contra nedeclanşării procedurii de falimentare a companiei.

În urma investigaţiilor, angajaţii Departamentului Serviciilor Operative al Ministerului Afacerilor Interne au stabilit că cei trei formase un grup organizat care, făcând abuz de funcţiile deţinute, organizau falimentarea unor firme incomode.

Conflictul dintre firma menţionată şi cei trei funcţionari a început în 2003, când compania a încheiat un contract de colaborare cu holding-ul „Chişinău-Convest”. Potrivit contractului, întreprinderea  a primit dreptul de a construi un bloc locativ pe terenul ce aparţinea holding-ului. După ce au fost făcute investiţii în construcţie, Vladimir Bălan împreună cu Dorin Ciobanu au început să-l şantajeze pe partenerul de afaceri, cerându-i 450 metri pătraţi din blocul construit (1 metru pătrat – 700 euro). Astfel, suma „cererii” a fost echivalată la 5,7 milioane lei.

Fiind ameninţată cu falimentul, victima a fost pusă în situaţia de a achita din propriile resurse cele peste cinci milioane de lei pentru vânzarea a 450 metri pătraţi de spaţiu locativ. În urma informaţiilor obţinute, poliţia a desfăşurat un plan operativ, organizând eliberarea unui cec pentru suma de 5,7 milioane lei, ce servea drept dovadă că solicitarea funcţionarilor a fost îndeplinită. Cei trei funcţionari Ciobanu, Bălan şi Ciauş au fost reţinuţi în flagrant delict şi sunt cercetaţi în stare de arest pentru „luare de mită în proporţii deosebit de mari”. În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă de la 5 până la 10 ani de puşcărie.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus