Link direct catre: https://www.interlic.mdhttp://www.interlic.md/2007-06-01/989-989.html
Data: Jun 1, 2007 (15:08)

Serviciul de Presă MAEIE

În cadrul Consiliul Permanent al OSCE din 31 mai 2007 Secretarul de Stat al SUA Condoleezza Rice a remarcat rolul important al Organizaţiei în consolidarea unei Europe integre, libere, democratice şi paşnice, precum şi determinarea SUA de a contribui activ la aceste procese. Exprimând ataşamentul SUA la valorile şi principiile asumate în comun de către statele membre ale OSCE, Secretarul de Stat al SUA a chemat la depăşirea dificultăţilor existente în spiritul cooperării şi afirmării angajamentelor statelor membre privind dezvoltarea democratică şi arhitectura europeană de securitate, elementul central al căreia fiind Tratatul FACE. Secretarul de Stat Condoleezza Rice a accentuat interesul SUA pentru soluţionarea conflictelor îngheţate în arealul OSCE, menţionând că există posibilitatea progresului în acest sens, pentru aceasta fiind necesar curaj politic din partea actorilor interesaţi. 

Uniunea Europeană, Georgia şi Republica Moldova au pus în evidenţă că depăşirea problemelor actuale în contextul Tratatului FACE este posibilă prin punerea în vigoare a Tratatului FACE Adaptat, în momentul în care Federaţia Rusă îşi va îndeplini în totalitate angajamentele asumate la Summitul OSCE de la Istanbul cu privire retragerea forţelor sale din Georgia şi Moldova.  

Statele membre ale GUAM au reiterat poziţia lor privind necesitatea reglementării conflictelor nesoluţionate din Republica Azerbaijan, Georgia şi Republica Moldova în baza respectului pentru suveranitatea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor recunoscute în plan internaţional.

Serviciul de Presă MAEIE1 iunie 2007