Trimite e-mail | Printeaza
01.06.2007

Serviciul de Presă şi Imagine al Parlamentului Republicii Moldova

Marian LUPU, Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu o delegaţie a Congresului Puterilor Regionale şi Locale al Consiliului Europei (CPLRE), care se află în ţara noastră cu o misiune de monitorizare a alegerilor locale din 3 iunie curent. 

Marian LUPU a declarat că misiunile internaţionale de observare a alegerilor locale din Moldova sunt extrem de importante pentru recunoaşterea rezultatelor alegerilor. La fel de importante sunt şi echipele de observatori naţionali pentru legitimitatea scrutinului din partea societăţii, a mai adăugat spicherul. 

„Alegerile reprezintă un element esenţial al funcţionării sistemului democratic, motiv pentru care organizarea şi desfăşurarea alegerilor într-o manieră liberă şi corectă este crucială pentru societate”, a precizat Marian LUPU. În context, Preşedintele Parlamentului a subliniat faptul că misiunile internaţionale de observatori în cadrul alegerilor contribuie într-un mod deosebit la educarea de valori şi standarde europene în domeniu.  

Marian LUPU a accentuat, de asemenea, că Parlamentul va acorda o atenţie deosebită recomandărilor conţinute în rapoartele de monitorizare a alegerilor şi, în caz de necesitate, va opera noi modificări la legislaţia electorală.     

Totodată, Susan BOLAM, şefa delegaţiei europene, a afirmat, la rândul său, că Republica Moldova a înregistrat progrese esenţiale în organizarea şi desfăşurarea alegerilor locale de la prima misiune de monitorizare a CPLRE în ţara noastră.

„Consiliul Europei doreşte să contribuie la dezvoltarea democraţiei în Republica Moldova şi să vă susţinem la modul practic în această direcţie”, a mai declarat oficialul CoE.

Membrii delegaţiei europene au mai pledat pentru asigurarea accesului egal al concurenţilor electorali la mass media şi pentru transparenţă în interpretarea legislaţiei electorale.   

Interlocutorii, de asemenea, au abordat aspecte ce vizează dezvoltarea regională şi consolidarea autonomiei publice locale în Republica Moldova. În acest context, Marian LUPU a informat oficialii europeni despre faptul că până la finele sesiunii curente în Parlament va intra un nou proiect de lege privind finanţele publice locale, care va completa pachetul de legi privind consolidarea autonomiei locale adoptat de către parlamentari în decembrie 2006.  

1 iunie 2007  

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus