Trimite e-mail | Printeaza
01.06.2007

“Arta faianţei pictate în Portugalia” pentru prima dată la Chişinău

Ambasada Portugaliei în România şi Biroul Uniunii Latine din R. Moldova au plăcerea de a vă invita azi, 1 iunie 2007, la ora 18.00, la inaugurare expoziţiei „Arta faianţei pictate in Portugalia”, care va avea loc în incinta Centrului de Cultură şi Artă „Ginta Latină” (holul de la etajul II).

 Iniţiativa aparţine Ambasadei Portugaliei din România, în urma unor vizite în Republica Moldova întreprinse de E.S., Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Ambasadei Portugaliei din România, Dl. Alexandre VASSALO, care va fi prezent la festivitatea de inaugurare.

Prezentarea Arte faianţei pictate in Portugalia constituie o premieră pentru R. Moldova, astfel oferind publicului moldav oportunitatea de a descoperi sau a cunoaşte cultura şi tradiţiile spaţiului lusofon, parte componentă a marii familii şi lumi latine.

La inaugurare au fost invitaţi ambasadori, reprezentanţi ai structurilor internaţionale în Moldova, miniştri şi preşedintele Parlamentului din R. Moldova, artişti, profesori.

În Portugalia arta „azulejo”, termen portughez care desemnează placa de ceramică decorată şi vitrificată, s-a dezvoltat în peste cinci sute de ani într-o formă deosebită de expresie artistică, devenind parte componentă a identităţii, patrimoniului, spiritului şi specificului naţional portughez.

"Azulejos" sunt o carte de identitate şi de tradiţie a Portugaliei, le vezi peste tot, dar mai ales în marile oraşe, Lisabona şi Porto, unde şiruri întregi de case sunt acoperite de jos până sus de plăcile colorate mai cu seamă în tradiţionalul albastru, dar şi în alte culori.

Expoziţia „Arta faianţei portugheze” va fi deschisă publicului larg din R. Moldova în perioada 1 – 10 iunie 2007.

1 iunie 2007

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus