Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.06.2007

La 3 iunie în Moldova se desfăşoară alegeri generale locale

La 3 iunie în Moldova se desfăşoară alegeri generale locale

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, duminică, cetăţenii Moldovei urmează să aleagă 900 de primari şi 12 mii de consilieri locali.

Votarea se va desfăşura în 1934 de circumscripţii electorale de la 6.00 până la 22.00. La alegeri partcipă 23 de formaţiuni politice. Se aşteaptă o participare de 2,4 milioane de alegători, majortitatea – 579 mii- din Chişinău. Petse 100 mii alegători sunt înregistraţi la Bălţi. Urmează raioanele Orhei, Cahul şi Hânceşti, unde se aşteaptă participare a câte 80 mii de persoane.

Alegerile vor fi monitorizate de către 1872 observatori naţionali şi 240 internaţionali.

Candidatul la primar va fi considerat ales, dacă va acumula mai mult de jumătate din voturile alegătorilor participanţi la scrutin. Dacă nici unul dintre candidaţi nu va acumula mai mul de jumătate din voturile valabil exprimate, atunci, în termen de două săptămâni va fi organizat turul doi al alegerilor, la care vor participa doi candidaţi, care au acumulat cele mai multe voturi. În turul doi se condieră ales candidatul care a acumulat cele mai multe voturi, indiferent de prezenţa la vot.

Alegerile sunt considerate nevalabile în anumite circumscripţii dacă la ele au participat mai puţin de 1/4 din numărul persoanelor înscrise în listele electorale. În cazul alegerilor nule sau nevalabile, în termen de 2 săptămâni, are loc votarea repetată.

Dacă şi după votarea repetată nu a fost ales consiliul şi/sau primarul, atunci se desfăşoară alegeri, data alegerilor se stabileşte cu cel puţin 60 de zile înainte de ziua alegerilor. Dacă, în urma alegerilor, nu a fost ales numărul stabilit de consilieri, atunci sunt organizate alegeri parţiale.

La 3 iunie cea mai mare bătălie se va da pentru funcţia de primar al Chişinăului.

Candidaţi pentru Consiliul municipal ChişinăuIordan Veaceslav Partidul Comuniştilor din Republica MoldovaMereuţă Ion Partidul Umanist din MoldovaBujor Leonid Alianţa “Moldova Noastră”Filat Vladimir Partidul Democrat din MoldovaChirtoacă Dorin Partidul LiberalZorina Zinovia Partidul ConservatorCorduneanu Alexandru Partidul Popular Creştin DemocratKrîlov Valentin Blocul electoral “Patria-Родина — Равноправие”Muşuc Eduard Partidul Social Democrat din MoldovaCiurea Corneliu Partidul Social-LiberalPavlicenco Vitalia Partidul Naţional LiberalMîsliţchi Svetlana Partidul Popular RepublicanBolboceanu Ludmila Partidul EuropeanBraghiş Dumitru Partidul Democraţiei Sociale din MoldovaBodarev Petru Candidat independentBujeniţa Ilie Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din MoldovaPetrache Mihai Uniunea Centristă din MoldovaŢapiş Valentina Partidul Legii şi Dreptăţii

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus